Region Vijesti

Hrvatska šalje pomoć libijskim pobunjenicima

Hrvatska će uputiti Libiji humanitarnu pomoć u vrijednosti od 135.000 eura, a brod sa tovarima hrane, vode i medicinskim materijalom trebalo bi u septembru da isplovi iz Hrvatske i da isporučiti tovar pobunjenicima u Bengaziju.

Hrvatska vlada organizuje akciju pomoći pobunjenicima u Libiji kao hitnu interventnu mjeru, a tehnički koordinator je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova, piše “Večernji list” i podsjeća da je do sada hrvatski angažman oko Libije bio ograničen na vojnu podršku.

Naime, dva oficira hrvatske vojske od početka jula nalaze se u štabu NATO-a u Italiji, u vazduhoplovno operativnom centru Poggio Renatico gdje u okviru operacije “Ujedinjeni zaštitnik” sa kolegama nadziru embargo na kupovinu oružja i zonu zabrane leta nad Libijom.

Humanitarna pošiljka novi je korak u međunarodnoj akciji koja ima cilj da spriječiti stradanje tamošnjih civila a koja je zasnovana na rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN, čiji je potpisnik i Hrvatska, piše list.

Hrvatska će u Libiju poslati pošiljku osnovnih prehrambenih proizvoda – vodu, mlijeko, brašno, šećer, tjesteninu, konzervirane i suvomesnate proizvode, a s obzirom da je riječ o muslimanskom stanovništvu, u pošiljci će biti proizvodi sa halal sertifikatom, potvrdom da ne sadrže alkohol, genetski modifikovane organizme, sirovine svinjskog porijekla i nedozvoljene aditive.

Od medicinskog materijala, pobunjenicima protiv libijskog lidera Moamera Gaddafija biće poslat sanitetski materijal i lijekovi, naročito za anesteziju i dijalize prema listi koju je sastavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

“Večernji list” prenosi i da bi brod prema Bengaziju isplovio direktno iz neke od hrvatskih luka, najvjerovatnije iz Rijeke.

Hrvatska se u odnosima prema Libiji vodila konsenzusom država članica EU-a. Prekinula je odnose s Gaddafijevim režimom i proglasila tadašnjeg otpravnika poslova u Zagrebu Abdulkarima Nasa nepoželjnom osobom.

Nakon što su evropske države priznale pobunjeničko Prelazno nacionalno vijeće kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, Hrvatska je to krajem juna učinila zajedno s Bugarskom.

 

 

Informer.ba