Region Udarno Vijesti

Hrvatska: Škola zatvorena zbog nepoznate epidemije, 143 učenika i nastavnika zaraženo

Osnovna škola u Popovači danas je zatvorena zbog nepoznate epidemije. Tokom dana će se utvrditi o čemu se tačno radi te je li uzročnik virus ili bakterija.

Zaraženo je više od 143 učenika i nastavnika, a oboljeli se i dalje javljaju svojim ljekarima. 18-oro djece je hospitalizovano, od kojih je dvoje prebačeno u zagrebačku Zaraznu bolnicu na zahtjev roditelja, dok su ostali u sisačkoj bolnici.

Većina zaraženih ima mučninu, proljev, temperaturu te povraćaju. Neki imaju blaže neki teže simptome, no nitko nije u životnoj opasnosti.

Kako je za Index rekla direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Svjetlana Ančić-Birač, cijelo prijepodne traju ispitivanja u školi, uzimaju se svi mogući uzorci od vode do ostataka hrane, a prvi rezultati, ako je u pitanju virus bit će poznati danas poslijepodne. Ukoliko se pak radi o bakteriji, rezultati ispitanih uzoraka, biće poznati tek sutra. Od hospitaliziranih i oboljelih do kojih je moguće doći uzeti su uzorci stolice te brisevi.

“Škola će se temeljito očistiti i napravit će se protuepidemijska dezinfekcija, kako bi djeca mogla sigurno boraviti školskim prostorima“, dodala je direktorica.

Informer.ba