Region Vijesti

Hrvatska slavi Dan nezavisnosti

U povodu Dana nezavisnosti, 8. oktobra, državni čelnici položili su jutros vijence i zapalili svijeće na zagrebačkome groblju Mirogoju prisjećajući se poginulih hrvatskih boraca i žrtava Domovinskog rata te svih zaslužnih za stvaranje samostalne i nezavisne hrvatske države.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks s delegacijama položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja Glasa hrvatske žrtve – Zida boli, kod glavnoga križa u Aleji poginulih hrvatskih boraca iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te pokraj zajedničke bolnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.

Ivo Josipović je položio vijenac i na grob Narodnih heroja te na grob Ivice Račana, hrvatskog premijera u razdoblju od 2000. do 2003.

Nakon polaganja vijenaca Josipović je, u prigodi 20. godišnjice proglašenja hrvatske nezavisnosti, istaknuo kako smo u proteklih 20 godina kao država napravili puno, očuvali nezavisnost u teškom i krvavom ratu, ali i napravili brojne reforme zahvaljujući kojima smo pred potpisivanjem ugovora s Evropskom unijom.

“Ostalo je još jako puno stvari koje moramo učiniti, u prvom redu u ekonomiji koje zaista ne stoji dobro, ali tu su i daljnji izazovi u izgradnji demokratije i ljudskih prava”
, rekao je Josipović u kratkoj izjavi novinarima, čestitajući svim hrvatskim građanima i građanima Dan nezavisnosti, kada je Hrvatska u punom smislu postala nezavisna država.

Kod spomen-obilježja Glasa hrvatske žrtve – Zida boli, Središnjeg križa i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana vijence je položila i delegacija HDZ-a, predvođeno glavnim sekretarom Brankom Bačićem.

 

Fena/Informer.ba