BiH Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

Hrvatska treba isplatiti sva potraživanja za 13 tenkova

Hrvatska mora isplatiti sva potraživanja po osnovu tužbe za 13 tenkova, koji su završili u Kuvajtu, rekao je za današnji “Dnevni avaz”, Šuhret Fazlić, direktor Agencije za privatizaciju u FBiH.

Istakao je da tužbu koju je Agencija podnijela još 2007. godine protiv firme “Đuro Đaković” iz Slavonskog Broda niko ne može osporiti.

Ipak, naglašava da treba biti veoma oprezan kada je u pitanju ovaj slučaj, ali da je neminovno da će Hrvatska morati platiti iznos od 12,5 miliona dolara, koliko iznose ukupna potraživanja.

Još čekamo zvaničnu potvrdu presude. Nemamo je još u rukama. Hrvatska može presudu poništiti i vratiti na prvobitan postupak, ali mi radimo po zaključcima Vlade Federacije BiH i idemo do kraja. Nema odustajanja“, kazao je Fazlić.

Ocijenio je da je moguće očekivati pritisak Hrvatske da izbjegne plaćanje, ali tužba postoji i ona mora biti ispoštovana.

S druge strane, hrvatski mediji navode da se afera “Tenkovi” primiče samom kraju i da bi ipak hrvatska strana morala platiti BiH višemilionski iznos.

Također, tvrde da je odluku o prodaji tada najsavremenijih tenkova M-84 1991. godine donijelo Ministarstvo odbrane Hrvatske

Informer.ba