Region Vijesti

Hrvatski carinici zaplijenili vjenčane burme paru iz Srbije

Vjerenicima Velimiru Stojanoviću i Mariji Đember, srpskim državljanima, zaplijenjene su burme na ulasku u Hrvatsku, za koje su imali račune.

Stojanović i Đembarova, koja je u sedmom mjesecu trudnoće i nosi blizance, krenuli su iz Njemačke na vjenčanje u Srbiju.

Hrvatski carinici su ih zadržali četiri časa na granici i oduzeli im burme, jer ih, kako im je rečeno, nisu prijavili. Tri dana kasnije, burme, koje su plaćene 3.340 eura, morali su da otkupe od Hrvatske za 3.000 eura.

Burme oduzimaju na osnovu toga što imam legalno račun da sam burme platio u Nemačkoj. Carinik je rekao da kad ne bih imao taj račun ne bi bilo problema“, rekao je Velimir Stojanović za Radio-televiziju Srbije.

Iz Uprave carine Hrvatske tvrde da je sve učinjeno po zakonu.

Dok su bili na granici, budući bračni par nije uspio da stupi u kontakt sa srpskim konzulatom u Zagrebu, jer se niko nije javljao. Kontakt sa ambasadom uspostavili su tek sljedećeg dana.

Naša ambasada je obećala da će se postarati, da ću dobiti sve nazad, da to nije zakonski, ali to nisu uradili, jer su rekli da nisu u mogućnosti“, rekao je Stojanović.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije rekli su da prate slučaj srpskih državljana.

 

Srna/Informer.ba