Region Udarno Vijesti

Hrvatski naučnici pronašli “eliksir mladosti”

Antioksidant nove generacije, koji sadrži mješavinu, koktel nekoliko najznačajnijih poznatih prirodnih antioksidanata, izolovih iz crnogo vina, koštica grožđa, pardajza i zelenog čaja, uskoro će se naći na tržištu, piše zagrebački “Večernji list”.

Nakon više od decenije istraživanja, takav snažan proizvod, koji više od drugih štiti ćelije od starenja, produžava mladost i štiti zdravlje, pojaviće se na tržištu posle 15. oktobra.

Naučnik, prof dr Miroslav Radman, sa kolegama u Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu ispitivao je novi proizvod, radnoga naziva ADR/HPE.

“Mješavina antioksidanta u ADR/HPE proizvodima je moćna u zaštiti proteina od oksidacijskog oštećenja ili korozije, delotvornija je nego, na primjer, najpoznatiji vitaminski antioksidans Trolox, vitamin E topljiv u vodi“, kazao je Radman.

“Budući da se najvažnija zaštita od oksidacije svih životnih funkcija odvija na nivou proteina, doktor Anita Kriško u MedILS-u je mjerila značaj zaštite proteina od oksidacije, prouzrokovane vodonikovim peroksidom i zračenjem. Rezultati su pokazali da je ADR/HPE zaštita od oksidacije više hiljada puta djelotvornija nego Troloxom“, rekao je Radman, koji godinama živi i radi u Parizu.

 

Tanjug/Informer.ba