Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Hrvatski političari pozvani na neposluh, HNS traži da se ne priznaju odluke Vlade FBiH

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH jučer je u Mostaru naredilo vladama kantona s hrvatskom većinom da “ne prihvataju i ospore” odluke, i to, kako kažu, nelegalne i neustavne Federalne vlade, jer, navodno, ugrožavaju interese hrvatskog naroda u BiH.

Federalna vlada, kako je istaknuto, na neustavan način preuzima ustavne nadležnosti kantona. Odbacili su sve aktivnosti, kako kažu, nelegitimnog i neustavnog Ministarstva za pitanje boraca u Federalnoj vladi na boračkoj reviziji.

Od kantonalnih ministarstava za boračka pitanja traže organiziranje pravne pomoći borcima kojima se svakodnevno uskraćuju prava. Također, od kantonalnih vlada traže da se utvrdi krivična odgovornost za zloupotrebu položaja i ovlaštenja predstavnika nadležnog federalnog ministarstva.

Predsjedništvo HNS-a je, također, zatražilo hitnu uspostavu vlasti u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu, te insistiralo da se vlast istovremeno formira u oba kantona, piše Dnevni avaz.

Nadalje, jučer je Odjel za ustavnopravna pitanja, analitiku i nacionalnu sigurnost Glavnog vijeća HNS-a  zadužen da, na tragu Rezolucije HNS BiH, pripremi i predloži rješenja koja se tiču izmjena i dopuna Ustava BiH, Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH kako bi se, ustvrdili su, osigurala provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, ali i otklonile diskriminatorske odredbe prema hrvatskom narodu u BiH.

 

Informer.ba