Region Udarno Vijesti

Hrvatski turizam: Italijani donose tjesteninu i bijeli luk, Rusi se cjenkaju za razglednice

Turisti, uprkos tome što su ih pune plaže, gotovo ništa ne troše, tvrde hrvatski mediji

Turistički radnici u Hrvatskoj tvrde da je ovo najgora sezona do sada jer turisti, uprkos tome što su ih pune plaže, gotovo ništa ne troše.

Ugostitelji, vlasnici suvenirnica i ostali zaposleni u turizmu kažu da turisti štede čak i na ležaljkama sa suncobranom, tako da prosjek popravljaju tek rijetki izdašni gosti, prenose hrvatski mediji.

U Dubrovniku, gradu koji godinama bilježi najveći broj turista, malo je ko zadovoljan ovom sezonom. Vlasnik suvenirnice u Cavtatu kaže da je ranijih godina dnevno zarađivao minimalno 100 eura, a da je sada srećan ako tokom dana zaradi 100 kuna.

Gotovo niko ne ulazi u suvenirnicu, a ako i uđe, cjenka se čak i za razglednicu“, kaže on.

Slična je situacija i sa ugostiteljima koji se, uprkos tome što je grad pun gostiju, jedva bore sa plaćanjem mjesečnih obaveza. Vlaho Matana, konobar u jednom dubrovačkom restoranu kaže da je sve manje gostiju u restoranima i da ove godine većina gostiju na more dolazi sa svojom hranom, pa i Italijani koji donose vodu, tjesteninu, paradajz, pa čak i bijeli luk.

Luko Knežić, vlasnik rent-a-skutera, kaže da je najbolji dokaz koliko su gosti štedljivi činjenica da se čak i Rusi, koji su uvijek slovili za odlične goste koji na dan troše 500 do 600 kuna, nastoje cjenkati za sve.

Ministar turizma Hrvatske Damir Bajs kaže da su turisti ove sezone došli u većem broju nego lani. “Ali, ne možemo očekivati da se oni prilagode nama, nego ćemo mi morati njima”, poručio je Bajs.

 

Srna/Informer.ba