Region Vijesti

Hrvatski vojnici u NATO operaciji u Libiji

Hrvatska Vlada donijela je odluku da se pripadnici Hrvatske vojske uključe u NATO operacije u Libiji.

Odluka je donesena na jučerašnjoj zatvorenoj sjednici, a odmah zatim je upućena predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću na prethodnu saglasnost, nakon čega će ići na izglasavanje u Sabor, piše riječki “Novi list”.

Portparol Vlade Mladen Pavić potvrdio je da je riječ o dvojici oficira Hrvatske vojske koji će biti raspoređeni u NATO-ov štab u Italiji.

Riječ je o operaciji kojom se kopnenim i vazdušnim putem pokušava provesti embargo na trgovinu oružjem, sprovodi zona zabrane letenja, te prije svega pokušavaju spriječiti napadi na civile u Libiji. Vodi se iz modernog NATO-vog komandnog centra pored Napulja u koji će tako, ako sve bude po planu, uskoro doći i dva hrvatska oficira.

Učestvovanje u tako zahtjevnoj operaciji promoviše Hrvatsku kao pouzdanu članicu NATO-a i međunarodne zajednice koja može odgovoriti većim bezbjednosnim izazovima, saopšteno je iz hrvatske Vlade.

NATO je 31. marta preuzeo komandu nad provođenjem rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1970 i 1973 o Libiji, u kojoj već dva mjeseca bjesni građanski rat između pobunjenika i snaga odanih pukovniku Moameru Gadafiju.

Francuzi, Britanci i snage SAD započeli su bombardovanje Gadafijevih snaga 19. marta.

 

Srna/Informer.ba