Region Udarno Vijesti

Hrvatski župnik o seksu s maloljetnicama: Nadam se da će mi Bog oprostiti. Kriv sam, kajem se

”Kriv sam i kajem se, nadam se da će mi Bog oprostiti’‘ – poručio je navodno bivši župnik iz Donjeg Prološca Ante Madunić na optužbe da je spolno općio s dvije maloljetnice iz mjesta.

Svećenik koji je bio u bijegu od početka jula i za kojim je bila raspisana potjernica nakon što se nije pojavio na istražnom ročištu, prošle se sedmice ipak sam javio istražnom sudiji.

Dao je iskaz u kojemu je negirao da se skrivao kod franjevaca u Italiji, u što se sumnjalo, ali je napokon priznao ono što mu se stavlja na teret: da je s maloljetnicama iz mjesta razmjenjivao na desetke hiljada lascivnih SMS i MMS poruka; da im je davao novac pod izlikom da im plaća za radove obavljene u dvorištu crkve i, ono najgnjusnije – da je s dvije od njih više puta spolno općio.

Tužilaštvo u Splitu

Nakon što je ta priča krajem juna bila izašla u javnost policija je pokrenula istragu, no budući da su djevojke starije od 14 godina (odnosno, pred očima zakona nisu djeca), nisu pronađeni elementi krivičnog djela. Općinsko državno tužilaštvo u Splitu, međutim, ustrajalo je u progonu i podnijelo optužni prijedlog protiv 61-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog “počinjenja dva krivična djela spolnog odnošaja zloupotrebom položaja”.

Za šta ga terete

”Okrivljenika se tereti da je od juna 2010. do maja 2011. na području Županije splitsko-dalmatinske, iako je znao za njihovu dobi i koristeći svoj položaj, na štetu dvije maloljetnice (obje 1994. godište) počinio spomenuta kaznena djela, na koja su one pristale imajući u njega potpuno povjerenje, a tereti ga se da je jednoj od njih davao i određene novčane iznose stvarajući tako kod nje finansijsku ovisnost o njemu” – stoji u saopćenju Općinskog državnog tužilaštva u Splitu.

Usput rečeno, više se ne spominje optužni prijedlog zbog držanja pištolja u župnom uredu, zbog čega je Madunić također bio pod istragom. Premda je svećeniku – u međuvremenu udaljenom iz službe – bio određen pritvor zbog opasnosti od bijega i mogućnosti ponavljanja djela, ta mjera više nije na snazi. Naime, sam se javio sudu, a utvrđeno je i da se ipak nije bio skrivao u Italiji pa, eto, nema naznaka da bi mogao bježati. Opasnosti od ponavljanja djela – spolnog odnošaja zloupotrebom položaja – također nema jer više nema ni položaja. Drugim riječima, ako bi sada spavao s istim tim maloljetnicama, bilo bi to sasvim legalno.

Gdje se do početka suđenja skrivao inkriminirani bivši svećenik, niko u mjestu ne zna, odnosno ne želi otkriti.

Za krivično djelo koje se Anti Maduniću stavlja na teret propisana kazna zatvora je pet godina. Dopušteno mu je da se brani sa slobode, a ako promijeni mjesto boravka bez obavještavanja suda, ići će u pritvor.

Osim što će na suđenju okrivljenik iznijeti odbranu, bit će saslušane i oštećene maloljetnice, a vjerojatno će biti pozvani i sudski vještaci, psiholog i psihijatar, kako bi svjedočili o vjerodostojnosti njihova iskaza.

To možda ni neće biti potrebno ako Madunić ne promijeni iskaz na glavnoj raspravi. Pregledat će se i njegovi mobiteli te SIM kartice, piše Jutarnji list.

 

Informer.ba