Region Vijesti

Hrvatsku posjetilo 11,4 posto više turista nego lani

Svi pokazatelji su dobri i ohrabrujući i trebaju nas bodriti da još bolje radimo na svim područjima kako bi i ostatak turističke sezone bio uspješan, zaključila je danas hrvatska premijerka Jadranka Kosor na sjednici užeg Povjerenstva Vlade za koordinaciju i praćenje turističke sezone na kojoj je rečeno da je u prvih šest mjeseci u Hrvatsku došlo 11,4 posto više turista nego lani, javlja Hina.

Po podatcima sa sjednice, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je više od 3,2 miliona dolazaka turista. Stranih je turista bilo 12,5 posto više, a domaćih 6,3 posto više.

Ostvareno je više od 13,7 miliona noćenja ili 13 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Noćenja stranih turista bilo je 13,2 posto više, a domaćih 11 posto više.

Od januara do 11. jula u Hrvatskoj je boravilo više od 221 hiljada nautičara ili devet posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sistemu linijskog pomorskog saobraćaja na Jadranu u prvih šest mjeseci prevezeno je 4,12 miliona putnika ili 3,2 posto više nego u istom razdoblju lani, te gotovo milion vozila, što je 4,6 posto više.

 

Fena/Informer.ba