Izdvojeno Politika Vijesti

HSP nije zadovoljan dinamikom provođenja platforme

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić izjavio je da će na sutrašnjem sastanku predstavnika stranaka platforme u Sarajevu ova stranka pokrenuti pitanje dinamike provođenja platforme, ali i nekih drugih pitanja kojima HSP nije zadovoljna.

“HSP nije zadovoljan dinamikom provođenja platforme i to će pitanje pokrenuti sutra, ali ne očekujem ništa spektakularno od tog sastanka”, rekao je Jurišić novinarima u Sarajevu, ali nije mogao da precizira mjesto i vrijeme sastanka.

Prema njegovim riječima, zahtjevi HSP su da se u zakon o Vladi Federacije BiH (FBiH) ugradi odredba o nemogućnosti preglasavanja, te da se poveća zastupljenost Hrvata u vlasti.

“Smatramo da je potrebno raspraviti još neka kadrovska rješenja kako bi bila popravljena pozicija Hrvata, a potrebno je i investicije ravnomjerno rasporediti unutar FBiH”, dodao je Jurišić.

On je ocijenio da HSP snosi najveću odgovornost za ova pitanja s obzirom da učestvuje u platformi.

“Objektivno moramo nešto promijeniti”, zaključio je predsjednik HSP-a, tvrdeći  da nema neslaganja između njega i potpredsjednika stranke Josipa Perića, koji je prethodnih dana iznio niz kritika na rad platforme, ali i samog Jurišića.

Za zahtjeve predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za rekonstrukcijom Vlade FBiH Jurišić je rekao da su legitimni, ali da se njima samo želi produžiti nada članovima te stranke.

“Od toga u svakom slučaju nema ništa i vjerujem da je i Čović toga svjestan”, dodao je Jurišić.

Srna/Informer.ba