Crna hronika Udarno Vijesti

Ilidža: Otac šestero djece pokušao se ubiti zbog 300 maraka

U ilidžanskom naselju Pejton jučer od 12 sati odigravala se prava drama puna neizvjesnosti i iščekivanja jer je Fehro Habibović iz Živinica, nakon što je s porodicom deložiran iz stana na Otesu, imao ozbiljne namjere izvršiti samoubistvo vješanjem. Razlog tome je, kako je naveo, činjenica da nije dobio obećanu novčanu pomoć od Službe za socijalnu zaštitu Općine Ilidža.

Ekipa “Dnevnog avaza” bila je na licu mjesta zajedno s ilidžanskim policajcima koji su pokušavali ubijediti Fehru da se ne ubije, ali on ih nije slušao. Drama je počela oko podne, kada se na zelenoj površini u ulici Abdulaha ef. Kantamirije pojavio Habibović sa suprugom i šestoro djece, od kojih je troje teško bolesno.

Rasla napetost

Sjedeći na travi, Fehro, koji je tri puta ranjavan kao pripadnik Armije RBiH, rekao je da će se u 16 sati ubiti ukoliko ne dobije obećanih 300 maraka. Ovim novcem planirao je platiti kiriju za stan koji je uzeo u zakup da bi porodicu sklonio s ulice.

Dosta mi je ovakvog života. Nisam branio ovu zemlju da bih sada trpio nepravdu. Tačno u 16 sati, kada se završi radno vrijeme Službe za socijalnu pomoć, ja ću se objesiti, a vi me spriječiite ako možete “- govorio je Fehro kroz plač policajcima.

Oko 14 sati policajci su pozvali ekipu Hitne pomoći koja je ubrzo stigla, ali je Fehro odbio pregled.

Proticao je i treći sat, a napetost je rasla i svi su iščekivali da li će se neko iz Službe za socijalnu pomoć pojaviti te kazati Fehri da će dobiti svojih 300 maraka, i tako prekinuti njegovu agoniju. Međutim, sve što je dobio bilo je uvjeravanje da je njegov slučaj proslijeđen nadležnom ministarstvu te da mora biti strpljiv.

Izvadio konopac

Vidjevši oko 16 sati službenike koji su na kraju radnog vremena izlazili iz zgrade, a da mu se niko od njih nije obratio, Fehro je iznenada izvadio iz džepa konopac i potrčao iza okolnih kuća s namjerom da se objesi.

Policajci su se dali u potjeru za njim i na kraju su ga uspjeli uhvatiti kod jednog drveta. Tu su ga savladali i stavili mu lisice na ruke, ne dozvolivši mu da se povrijedi. Fehro im je  rekao da su ga ovoga puta spriječili, ali će se sljedeći put, sigurno, ubiti.

Vidjevši oca s lisicama na rukama, nastala je panika među Fehrinom djecom. Njegova supruga je vikala, a jednom od sinova je pozlilo pa je pao na cestu. Majka je uspjela da ga osvijesti polijevajući ga vodom.

Fehro je odvezen u Policijsku stanicu Ilidža, odakle je kolima Hitne pomoći prevezen na Psihijatrijsku kliniku.

Očuh dječaka Belmina Butkovića

Fehro je očuh Belmina Butkovića, dječaka kojeg je u januaru ove godine pretukao stariji muškarac u Osnovnoj školi “Gazzaz”, nakon čega je završio na psihijatrijskom liječenju. Ljekari su procijenili da Belmin više ne može pratiti nastavu, tako da više i ne ide u školu.

 

Avaz/Informer.ba