Svijet Vijesti

Hugo Čavez upravlja državom iz bolnice

Kubanski predsjednik Raul Kastro i njegov brat bivši lider Fidel Kastro posjetili su u bolnici predsjednika Venecuele Ugu Čaveza, koji se oporavlja poslije operacije u Havani, javljaju danas kubanski mediji.

Čavez (56) je podvrgnut operaciji karlične kosti na kraju svoje turneje po Latinskoj Americi, navodi list Komunističke partije “Granma”.

List navodi da je Čavez zadržao kontakte sa potpredsjednikom i drugim venecuelanskim ministrima kako bi bio u toku sa svim dešavanjima u Venecueli.

List je objavio je četiri fotografije nasmijanog Čaveza sa braćom Kastro koji su ga posjetili u bolničkoj sobi u petak.

Na ovom “bratskom sastanku” Čavez i braća Kastro razmotrili su bliske veze njihovih socijalističkih vlada i govorili o međunarodnoj situaciji, navodi list.

Čavez je u intervjuu za televiziju “Telesur” rekao 12. juna da ne zna kada će se vratiti u Venecuelu gdje njegovi protivnici postavljaju pitanja i o ozbiljnosti njegove bolesti, kao i o legitimnosti da upravlja državom iz inostranstva, posebno Kube gdje vjeruju da Fidel Kastro ima snažan uticaj na njega.

Prije operacije kubanski i venecuelanski zvaničnici potpisali su sporazume o ekonomskoj saradnji u oblastima kao što su energetika, građevinarstvo i transport.

Venecuela je pod Čavezom postala najveći investitor u Kubi, sa više od 100 000 barela nafte dnevno koje isporučuje Havani.

 

Srna/Informer.ba