Ekonomija Udarno Vijesti

Hypo banka fiksirala kurs švicarskog franka na 1,31 KM

Hypo Alpe-Adria banka u BiH donijela je Odluku da za korisnike kredita sa valutnom klauzulom uz švajcarski franak (CHF) fiksira ovu valutu na 1,31 KM, odnosno na njegovu srednju vrijednost po kursu Centralne banke BiH (CBBiH) od 31. decembra 2009. godine.

U saopštenju iz ove banke naglašeno je da će se fiksirani kurs švajcarskog franka primjenjivati samo za klijente iz kategorije fizičkih lica, koji se odluče za opciju “balon” otplate kredita.

“Ova odluka nastavak je niza mjera koje je naša banka donijela 25. avgusta na zajedničkoj sjednici sa članicama Stalnog odbora za finansijsku stabilnost u BiH /SOFS/, s kojima smo izašli u susret svojim klijentima korisnicima kredita uz valutnu klauzulu u švajcarskom franku, kako bi im olakšali proces otplate kredita usljed nepredvidivosti kretanja ove valute na globalnim novčanim tržištima”, rekao je direktor Hypo Alpe-Adria banke DD Mostar Mihajl Fogt.

Iz Hypo banke podsjećaju da je na sjednici SOFS-a prvobitno donesena mjera za fiksiranje kursa švajcarskog franka na vrijednost od 1,56 KM, ali da je Uprava banke odlučila da dodatno pokaže solidarnost sa svojim klijentima i potvrdi ulogu društveno odgovorne kompanije fiksirajući kurs na znatno nižu vrijednost.

Klijenti Hypo banke, fizička lica, koji izmiruju svoje obaveze po kreditima uz valutnu klauzulu u CHF-u imaće mogućnost da od 1. januara do 31. marta 2012. godine podnesu zahtjev za fiksiranje kursa na 1,31 KM uz “balon” otplatu kredita na maksimaln rok od tri godine.

“Na sredstva na `balon` računu (razlika između iznosa koji bi trebao biti uplaćen po srednjem kursu CBBiH i iznosa po fiksiranom kursu) obračunavaće se kamata po stopi 3,95 odsto godišnje na saldo novčanih sredstava na zadnji dan u prethodnom mjesecu”, navodi se u saopštenju Hypo banke.

Iz ove banke naglašavaju da klijenti imaju mogućnost i pravo prijevremene otplate sredstava sa “balon” računa bez plaćanja ikakvih naknada. Banka neće naplaćivati naknade za odobravanje “balon” opcije, niti za vođenje “balon” računa.

S ciljem provođenja mjera dogovorenih 25. avgusta na sjednici SOFS-a, Hypo banka se obavezala da će sniziti kamatnu stopu za jedan procentni poen na sve namjenske stambene kredite uz valutnu klauzulu u švajcarskom franku.

“Već od prvog novembra naši klijenti korisnici namjenskih stambenih kredita, koji uredno otplaćuju svoje obaveze, dobili su anuitetni plan sa smanjenom kamatnom stopom za jedan procentni poen. Na ovaj način smo još jednom pokazali da svoja obećanja ispunjavamo i da nam je interes klijenata na prvom mjestu”, poručio je direktor Hypo Alpe-Adria banke AD Banjaluka Samuel Vlčan.

Hypo banka pozvala je svoje klijente, korisnike kredita uz valutnu klauzulu u CHF-u, da se za sve detaljne informacije oko niza pogodnosti koje im stoje na raspolaganju obrate u najbližu poslovnicu banke.

 

Srna/Informer.ba