Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Hypo banka: Netačne informacije o povlačenju s tržišta BiH

Hypo Alpe-Adria-Bank u Bosni i Hercegovini (Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar) u današnjem saopćenju za medije navodi da su “u potpunosti netočno interpretirane izjave predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. International AG, Dr. Gottwalda Kranebittera o budućem poslovanju Hypo Grupe u regiji, a posebice u Bosni i Hercegovini”.

“Hypo Alpe-Adria Bank već sutra će biti bogatija za dvije nove poslovne jedinice koje počinju sa radom u Sarajevu, i to u naselju Grbavica i Ciglane, čime nastavljamo razvijati svoje poslovanje i strateško širenje poslovne mreže. Bosna i Hercegovina je jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe sa 16,5 posto tržišnog udjela u BiH, sa oko 400.000 klijenata čiji broj kontinuirano raste”, kaže se u saopćenju i dodaje da je Hypo banka u BiH među tri najveće bankarske grupacije u zemlji, te da je njena pozicija lidera na tržištu stabilna.

“Kranebitter je kazao činjenicu poznatu od nacionalizacije banke 2009. godine od strane Republike Austrije od kada se komunicira buduća reprivatizacija Banke. Sukladno tome priprema procesa prodaje započet će sredinom 2012. godine, pri čemu će Hypo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji će omogućiti dugoročno održivo poslovanje. S time da moramo još jednom naglasiti kako je teza da se Hypo povlači iz Bosne i Hercegovine u potpunosti netočna jer će Hypo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastaviti poslovati u BiH”, navodi se u saopćenju koje je dostavio Odjel korporativnih komunikacija, marketing/PR BiH Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

 

Onasa/Informer.ba