BiH Udarno Vijesti

I dalje teška situacija u Hercegovini. Kritično je na Rujištu, okolini Konjica i Trebinju

Situacija u Bosni i Hercegovini što se tiče požara, prema jutrošnjim pokazateljima, nepromijenjema je u odnosu na prethodne dane. I dalje je najteža situacija na području Rujišta u Mostaru, na širem području Konjica i na širem području Trebinja.

Aktivnosti helikoptera Oružanih snaga BiH u toku jučerašnjeg dana donijele su određene rezulatate, ali još uvijek je potreban njihov značajan angažman, kazao je jutros Feni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Po njegovim riječima, od 7.00 sati djeluje helikopter Oužanih snaga BiH na području Trebinja.

Helikopter OSBiH i helikopter Ruske Federacije čekaju odobrenje za polijetanje sa sarajevskog aerodroma iz sigurnosnih razloga zbog izuzetno jakog vjetra i magle na području planine Ivan, kazao je Agić, dodajući da imaju informaciju da bi oba helikoptera sa sarajevskog aerodroma trebalo da krenu u 9.30 sati.

On se nada da će vremenski uslovi dozvoliti da ove aktivnosti budu obavljene na najbolji način da bi u toku dana i eventualno sutra zračne snage privele svoje aktivnosti kraju kako bi vatrogasci na terenu mogli u potpunosti da ugase požar.

Trenutno nemamo informaciju da bi eventualno djelovao helikopter EUFOR-a niti imamo jaču potrebu za angažiranjem helikoptera EUFOR-a. Izuzetno smo zahvalni kolegama iz EUFOR-a na dosadašnjem angažmanu, a sigurno ćemo ih pozvati ukoliko se uoči potreba za njihovim angažmanom, kazao je Agić.

Informer.ba