Svijet Udarno Vijesti

IAEA: Izvor radioaktivnosti u Evropi i dalje misterija

Izvor radioaktivnog joda-131 u nekoliko evropskih zemalja u proteklih nekoliko sedmica još  je misterija, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/.

Vlasti iz Češke, Austrije, Slovačke, Njemačke, Švedske, Francuske i Poljske i dalje mjere niske nivoe joda-131“, navodi se u saopštenju i dodaje, da su trenutni nivoi ovog radioaktivnog izotopa veoma niski.

Jod-131, koji se povezuje sa bolestima raka ukoliko je u velikim količinama, može da zarazi mlijeko i povrće.

IAEA je u petak saopštila da su tragovi radioaktivnog joda-131 u malim količinama detektovani u Evropi, nakon što su vlasti u Češkoj prve reagovale.

IAEA navodi da taj nivo jodina nije opasan po zdravlje, kao i da izvor čestica nije japanska havarisana nuklearka Fukushima.

Ali, porijeklo čestica ostaje misterija. IAEA kaže da u saradnji sa zemljama u kojima je detektovan jodin pokušavaju da pronađu izvor.

Eksperti kažu da porijeklo radijacije, koja se širi već skoro tri sedmice, može doći od mnogih mogućih izvora, počevši od medicinskih laboratorija ili bolnica do podmornica.

Francuska agencija za radiozaštitu i nuklearnu bezbjednost /IRSN/ saopštila je u četvrtak da ovaj nivo radijacije vodi porijeklo iz centralne ili istočne Evrope.

Didie Shampion, pri IRSN, rekao je da mogući izvor mogu biti Češka, Poljska, Mađarska, Slovenija, Rusija ili Ukrajina. Austrija, koja graniči sa nekoliko istočnih zemalja, takođe može da bude izvor.

IRSN saopštila je da pokušava da izračuna putanju kroz vazduh kako bi pronašla izvor.

Trebali bi imati odgovor do sredine naredne nedjelje“, rekao je Shampion, odbacujući hipotezu da bi radijacija mogla voditi porijeklo od nuklearke.

Da dolazi od reaktora našli bismo i druge elemente u vazduhu“, rekao je on, dodajući da je hipoteza agencije da je izvor farmaceutska industrija.

Jod-131 je radioaktivni izotop joda čiji je period poluraspada nešto više od sedam dana. Udahnut ili progutan jod-131 koncentriše se u štitnoj žlijezdi, pa povećava rizik od raka tog organa.

Izloženost većoj dozi radioaktivnosti može da izazove muku, povraćanje, gubitak kose, dijareju, krvarenje, uništenje sluzokože creva, oštećenje centralnog nervnog sistema i smrt. Takođe dolazi do oštećenja DNK, što povećava rizik od kancera, naročito kod mlađe djece i fetusa. Nakon osamdeset dana, jod-131 se potpuno dezintegriše.

 

Srna/Informer.ba