Izdvojeno Politika Vijesti

Iako ne rade, poslanici dva HDZ-a naplaćuju po 3.000 KM mjesečno

Federalni poslanici iz oba HDZ-a, njih 15 ukupno i dalje bojkotuju rad Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uz jedno do dvoje izuzetaka koji se ponekad pojave na kolegijima ili rijetkim odborima. No, njihove kolege poslanici tvrde da HDZ-ovi poslanici, uredno uzimaju svoje plaće i brojne naknade.

Brojne naknade

Plaća profesionalnog poslanika iznosi 2.500 KM, a paušal oko 600 KM. Tu su naknade za radna tijela, te za odvojeni život, smještaj, topli obrok …

”Svi mi kao zastupnici imamo svoja prava i svoje obaveze, polaganjem zakletve preuzimamo i ta prava i te obaveze. Nedolazak kolega iz HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH ja kao zastupnica ne mogu opravdati. Mislim da se mi u parlamentarnim klupama svi zajedno moramo boriti za bolje svih naroda i građana u FBiH. Vjerujem da će nam se brzo pridružiti’‘ – kazala je Hafeza Sabljaković, zastupnica DNZ-a.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Stanko Primorac Ćane kaže da su većina poslanika oba HDZ-a profesionalni poslanici.

”Mislim da je to veoma ružan način bilo kakvog nezadovoljstva, pogotovu kad je u pitanju HDZ, čija su usta puna nekakve zaštite nacionalnih inetresa. Na ovakav način se ne štite ničiji interesi, naročito hrvatskog naroda. Veoma je ružno, nekorektno i neprofesionalno uzimati plaće i naknade od 2.000 do 3.000 KM, a ne raditi ništa” – rekao je Primorac za “San”.

Uvesti sankcije

Irfan Ajanović, poslanik SDA zahtjevao je na početku redovne sjednice Predstavničkog doma da se što prije provede nalog federalnih revizora, koji traže da se u Parlamentu FBiH vodi stroga evidencija o prisustvu poslanika sjednicama i radnim tijelima, te da se prema onima koji nisu redovni, kao sankcija, obustavi plaća i naknade. Potpredsjednik Administrativne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edham Veladžić rekao je da je ovo tijelo na granici kvoruma, jer predstavnici dva HDZ-a koji su njegovi članovi ne dolaze na sjednice.

Bevanda čeka zakletvu

Jozo Bagarić, Mladen Bošković, Marinko Čavara, Katica Čerkez, Slavica Josipović, Predrag Kožul, Boro Krišto, Ivan Musa, Željko Tomić i Ljilja Zovko profesionalni su federalni poslanici dva HDZ-a u ovom sazivu. Vjekoslav Bevanda i Srećko Boras, još nisu položili zakletvu, a ostali nisu profesionalizovali svoj status, piše San.

 

Informer.ba