Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Iako ne zna ni riječ engleskog, Mujezinović najozbiljniji kandidat za ambasadora u Londonu

Bivši premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović najozbiljniji je kandidat za novog ambasadora BiH u Londonu, iako ne zna ni riječ engleskog jezika.

Do sada je zabilježeno više slučajeva da ambasadori ne poznaju nijedan od zvaničnih jezika UN, a kamoli jezik koji se govori u zemlji u koju idu da predstavljaju BiH, piše “Pres RS”.

List navodi da bi, ako se Predsjedništvo odluči da Mujezinovića imenuje i potvrdi prijedlog SDA, to bio definitivan dokaz da se proces imenovanja novih ambasadora pretvrio u pravi cirkus.

O tome svjedoči slučaj Darka Zelenike, koji je postavljen za predstavnika BiH u Vatikanu, i čija je kandidatura odbijena jer je razveden, što se kosi sa strogim pravilima za diplomate u papskoj državi. Za njega je pronađeno drugo mjesto – u Jordanu.

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić tvrdi da je stanje u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH katastrofalno i da je jednim dijelom za to odgovoran dosadašnji ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj.

Majkićeva je istakla da je za imenovanje kadrova isključivo odgovorno Predsjedništvo BiH, naglašavajući da tu parlament teško može bilo šta da promijeni.

Srna/Informer.ba