BiH Izdvojeno Vijesti

Iako se nikad prije nisu srele, Fatima poklonila bubreg Šefiki

Danas kada žene diljem svijeta obilježavaju 8. mart, Međunarodni dan žena, članice bugojanskog Udruženja “Đerđef “ prepričavaju nevjerojatnu priču o dvjema ženama koje su se, sasvim slučajno, našle u centru pažnje javnosti.

Radi se o Šefiki Ugarak (52) iz kupreškog sela Kute, kojoj je potrebna transplantacija bubrega i Fatimi Pivać (43) iz Bugojna, demobiliziranom borcu i majci tri djevojčice, koja je odlučila da joj daruje ovaj organ.

Zanimljivo je da Šefika i Fatima, koja je rođena Sarajka, nisu ni u kakvoj rodbinskoj vezi, a slučaj je htio da se ovih dana sretnu prvi put u životu.

Ni jedna ni druga nisu krile emocije, Šefika jer joj se ovim humanim gestom njene nove prijateljice pojavila nada za ozdravljenjem, a Fatima zbog toga što će moći pomoći nekome kome je to potrebno.

Sama ideja da daruje nekome jedan od bubrega kod Fatime se javila dolaskom u Udruženje “Đerđef”, koje je mnogo puta dosad organiziralo akcije prikupljanja pomoći za bolesne.

Ovo humano djelo čini u znak zahvalnosti Udruženju “Đerđef”, koje joj je pomoglo u situaciji koju ona sama, zbog toga što je nezaposlena, kako kaže, nije bila u stanju prevazići.

Šefika bi ovih dana trebala obaviti sve neophodne priprime za transplantaciju bubrega a određene pretrage morat će izvršiti i Fatima.

U Bugojnu svi vjeruju da će epilog ove priče biti sretan.

Fena/Informer.ba