Ekonomija Vijesti

Ibrahim Tirak: Sve manje rada ”na crno”

Izvještaj Federalne uprave za inspekcijske poslove o izvršenim kontrolama vezanim za rad nacrno prezentiran je danas na sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak je na pres-konferenciji kazao da je Vlada FBiH krajem augusta donijela odluku o pojačanom nadzoru rada „na crno“.

Taj nadzor je proveden, posao je završen 29. oktobra. Bilo je angažirano 107 inspektora. Izvršeno je 11.018 inspekcijskih nadzora. Kontrolirano je 31.310 radnika, zatečeno 1.729, radnika „nacrno“, uvedeno u prava 428 tih radnika“, rekao je Tirak.

Tirak je kazao da su ujedno radili i kontrolu fiskalizacije. Izvršili su prvi dio kontrola, 2.334 subjekta su imali kase, znači bili su već uređaji u funkciji, a 353 su zatekli da nemaju.

Po njegovim riječima, izdato je 4.483 prekršajna naloga u iznosu od četiri miliona 119 hiljada 599 KM, a uvedeno u prava 14.575 radnika.

Mislim da smo uradili jedan dobar posao, došli smo do nekih novih saznanja, nekih novih pojava. U zaključcima naznačili smo Vladi šta bi to trebalo uraditi, šta bi trebalo promijeniti da bi se došlo do još bolje zaposlenosti“, kazao je Tirak.

Što se tiče rada „nacrno“, istaknuo je da su poslodavci puno bolje organizovani, puno više radnika je uvedeno u prava.

Međutim, imate pojavu sada, vjerovatno zbog ekonomske krize, da i dobre firme svoje radnike prijavljuju na minimalac, isplaćuju im obaveze po tom osnovu. To je, po našoj procjeni, odraz slabe ekonomske aktivnosti u ovoj godini“, istakao je Tirak.

 

Srna/Informer.ba