BiH Udarno Vijesti

ICMP/ Pronađeno dvije trećine nestalih osoba

Predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Komisije Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije razgovarali su 8. i 9. decembra u Bosni i Hercegovini o rješavanju preostalih slučajeva osoba nestalih u sukobima tokom 90-ih godina.

Učesnici su raspravljali o činjenici da je gotovo 70 posto od 40.000 osoba koje su nestale tokom oružanih sukoba 90-ih pronađeno i istakli činjenicu da će preostale slučajeve nestalih osoba biti sve teže pronaći, imajući u vidu da se broj dodatnih informacija o lokacijama smanjuje.

Predstavnici vlada iz regiona raspravljali su o potrebi rješavanja složenog niza tehničkih pitanja u vezi sa slučajevima koji su zaključeni prije nego što je ICMP počeo koristiti analizu DNK u procesu identifikacije 2001. godine.

Razgovaralo se i o potrebi za regionalnom listom nestalih osoba i bilateralnih sporazuma za rješavanje slučajeva nestalih osoba. U potpunosti su podržali ICMP-ovu inicijativu da bude domaćin regionalnog sastanka predsjednika na proljeće 2012. godine i regionalnog tehničkog simpozijuma o rješavanju složenih slučajeva koji je planiran za početak 2013. godine.

Predstavnici vlada su se, nadalje, složili da se sastaju mjesečno kako bi razgovarali o  mjerama ubrzanja procesa pronalaženja nestalih osoba i njihovoj implementaciji.

„Razgovarali smo o načinima unapređenja procesa traženja, posebno u slučajevima od zajedničkog interesa. Konkretno, postigli smo dogovor o zajedničkim izviđanjima terena, razmjeni informacija o lokacijama, monitoringu ekshumacija i identifikacija i drugim važnim pitanjima koja se odnose na nestale osobe u sve tri države. Dogovorena je i predaja identifikovanih posmrtnih ostataka između Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, rekao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora INO-a, saopšteno je iz ICMP-a.

Ivan Grujić, predsjednik Komisije Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, rekao je da je ovaj sastanak izuzetno važan za sve porodice nestalih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Dogovorili smo obostranu isporuku posmrtnih ostataka koji su identificirani kroz zajednički projekt identifikacija sa ICMP-om. Na ovom sastanku smo također raspravljali o složenim slučajevima nestalih osoba, koje je moguće riješiti jedino kroz multilateralnu saradnju i uz pomoć ICMP-a.“

ICMP-ova konferencija na predsjedničkom nivou koja je zakazana za proljeće 2012 će, kako su predstavnici vladinih komisija zaključili, doprinijeti rješavanju pitanja nestalih osoba u regionu.

Od novembra 2001. godine, ICMP je prikupio informacije od 89,401 članova porodica 29,131 nestalih osoba i analizirao 36,364 koštana uzorka. Poređenjem DNK iz krvnog i koštanog uzorka, ICMP je pomogao u identifikaciji 16,475 osoba nestalih tokom sukoba.

 

Informer.ba