Svijet Udarno Vijesti

ICTY odbio zahtjev zločinca Stakića za umanjenje kazne

Tribunal u Hagu je danas odbio zahtjev Milomira Stakića za umanjenje kazne od 40 godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina nad nesrbima u Prijedoru 1992. godine.

Stakić, koji kaznu izdržava u Francuskoj, zahtjev je podnio na osnovu zakona te zemlje, koji dozvoljavaju smanjenje kazne.

Predsjednik Tribunala Patrick Robinson odbio je taj zahtjev, naglašavajući da je Stakić osuđen za veoma teške zločine i da je do sada pokazao ograničenu rehabilitaciju.

Stakića, ratnog gradonačelnika Prijedora, Tribunal je proglasio krivim za više od 1.500 ubistava muslimana i Hrvata, identifikujući 486 žrtava.

On je proglašen krivim i za osnivanje logora Omarska, Keraterm i Trnopolje u kojima su nezakonito držane i mučene stotine nesrba, kao i za protjerivanje oko 20.000 muslimanskih i hrvatskih civila iz grada.

Sudija Robinson naznačio je u današnjoj odluci da Stakić, kako su Tribunal izvijestile francuske zatvorske vlasti, “ne priznaje” odgovornost za zločine za koje je osuđen, nego tvrdi da je “bio predsjednik opštine u malom gradu u Bosni” i da nije naređivao zlodjela.

Prvostepeno vijeće Tribunala Stakiću je 2003. izreklo doživotnu zatvorsku kaznu, ali je žalbeno vijeće 2006. tu presudu preinačilo u kaznu zatvora od 40 godina.

Po pravilima Tribunala, osuđeni mogu zatražiti prijevremeno oslobađanje pošto odsluže dvije trećine kazne.

Stakić se Tribunalu dobrovoljno predao krajem marta 2001. godine iz Srbije, neposredno pošto je u Beogradu formirana prva demokratska vlada poslije pada vlasti Slobodana Miloševića.

Na izdržavanje kazne u Francusku, Stakić je iz pritvora Tribunala u Sheveningenu prebačen u januaru 2001.

 

Onasa/Informer.ba