Politika Udarno Vijesti

Igor Radojičić: BiH mora da usaglasi stav o Kosovu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da BiH treba da ima usaglašen stav na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj situaciji na Kosovu.

“BiH treba da pokuša da usaglasi stav i da bar ima neutralan odnos, jer je nesumnjivo da bi druga dva člana Predsjedništva priznala Kosovo, ako bi se za to samo oni pitali”, rekao je Radojičić.

Radojičić je za “Pres” istakao da se u ovako delikatnim situacijama uvijek vode intezivne konsultacije između članova Predsjedništva BiH, ističući da “pouzdano zna da kabinet člana Predsjedništva BiH iz RS Nebojše Radmanovića uvijek pokušava da postigne kompromis”.

On je rekao da ne može da predviđa do koje mjere će taj nivo usaglašenosti biti postigunut u Predsjedništvu i da li će ambasador BiH pri UN Ivan Barbalić “iskočiti u nekom detalju koji može da bude krupan”.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju, kao i u mnogim drugim stvarima na nivou zajedničkih organa, maksimalni domet RS je da nešto ne dozvoli.

“Jedino što možemo jeste da tamo gdje postoji zaštitna klauzula ne dozvolimo da nas druga strana nadglasa, dok tamo gdje nema zaštitne klauzule ima problema.Tamo gdje je odlučivalo Predsjedništvo BiH pokušavan je biti postignut konsenzus, iako je i pored toga bilo raznih incidenata ambasadora po svijetu“, rekao je Radojičić.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN posvećena stanju na Kosovu, umjesto danas, biće održana sutra. Razlog odgađanja su problemi u New Yorku, nastali kao posljedica uragana Irene.

 

Srna/Informer.ba