Intervju Vijesti

Igor Radojičić: Lagumdžija nezainteresovan za BiH

Socijaldemokratska partija i njen lider Zlatko Lagumdžija su potpuno nezainteresovani za nivo BiH i svoju pažnju su usmjerili na nivo FBiH, rekao je Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a u intervjuu za Nezavisne novine.

Upozorio je da će to dovesti do stagnacije BiH, kao i po pitanjima evropskih integracija.

“Od aplikacije nema ništa dok ne bude riješeno nekoliko uslova koji su već svima poznati. Očita je namjera platformaša da vuku loptu u nogama Slave Kukića koliko god mogu. To je gušenje utakmice“, kazao je Radojičić.

NN: Koje pozicije bi trebalo da pripadnu SDP-u u Savjetu ministara BiH po principu rotacije koji zagovara RS, ako već ne Ministarstvo inostranih poslova (MIP)?

Radojičić: Nema nikakvog dogovorenog principa po kojem se mijenjaju ministarska mjesta i zato imamo ovaj problem. Ministarstvo inostranih poslova (MIP), po principu rotacije, ne bi trebalo da pripadne Srbima nego Hrvatima, ako bismo gledali rotaciju. Po tom principu sada bi Hrvati trebalo da daju i predsjedavajućeg i ministra odbrane, ministra inostranih poslova i još jednog ministra. Ali to nije moguće. Ali mi insistiramo na MIP-u naprosto zbog ogromnih grešaka koje je Sven Alkalaj napravio u protekle četiri godine i to je glavni motiv RS.

NN: Da li je za SNSD prihvatljivo da Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, recimo, dobije poziciju zamjenika ministra inostranih poslova?

Radojičić: Ma to nije prihvatljivo za Lagumdžiju! Mislim da Zlatko uopšte neće biti ni u jednom Savjetu ministara. SDP je faktički nezainteresovan za Savjet ministara. Sve je ovo jedna igra u kojoj je SDP prvi put potpuno fokusiran samo na FBiH. Dakle, državni nivo Zlatka marginalno interesuje i on igra na faktor vremena u kojem želi ili da razbije srpske i hrvatske stranke izvlačešći pojedince i partije, ili da isprovocira međunarodnu zajednicu koja će izgubiti strpljenje i u jednom momentu nametnuti nešto. To je bitno različita situacija u odnosu na sve ove ranije godine. Ovo sa Slavom Kukićem i šta SDP radi se pokazalo kao čisto gubljenje vremena. Ukoliko Kukić u srijedu dobije većinu od ukupnog broja u Predstavničkom domu, a u toj većini nema nijedne srpske ruke i jedna ili dvije hrvatske, to je jako loša poruka za BiH i to bi trebalo da shvate u SDP-u i pogotovo u SDA, koja je sada samo pratilac Zlatkove politike.

NN: Šta se to dešava sa SDA?

Radojičić: To je jedna velika stranka koja je potpuno izgubila identitet. Očito je da je želja SDA da ostane u vlasti i da to ostvari sa Zlatkom dovela do toga da oni potpuno pristanu na poziciju pasivnog pratioca. Jer SDA je nakon izbora potpuno bezlična i pojavljuje se samo kao prateći vokal SDP-a. To je očito cijena ulaska u vlast sa Zlatkom – da ćute i prate. Potpuno je za nepovjerovati da se jedna tako velika stranka ovako ponaša.

NN: Znači, teško je očekivati da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU?

Radojičić: Od aplikacije nema ništa dok ne bude riješeno nekoliko uslova koji su već svima poznati. Očita je namjera platformaša da vuku loptu u nogama Slave Kukića koliko god mogu. To je gušenje utakmice. Ali, parlament je konstituisan i on bi mogao da radi. Ono što je ušlo u parlamentarnu proceduru treba završiti u parlamentu sa ovom tehničkom vladom. Problem je što sadašnja tehnička vlada nema većinu u parlamentu i što bi njeni prijedlozi lako padali. Ali alternativa je da nema ničega.

NN: Ima li bilo kakvih kontakata između SNSD-a i SDP-a?

Radojičić: Nikakve direktne komunikacije na nivou rukovodstava nema. Postoje ponovo inicijative naših socijaldemokratskih prijatelja, jer su obje stranke u Socijalističkoj internacionali, da se nešto pokuša uraditi, ali bez jakog intenziteta jer je nivo animoziteta između ove dvije stranke takav da niko ne želi da uđe u nešto što je unaprijed osuđeno na propast. Naprosto, nema komunikacije. Svako živi u svom paralelnom svijetu.

NN: Na čelu ste parlamenta RS, pa možete li reći ima li novina nakon prvog kruga strukturisanog dijaloga u vezi s bh. pravosuđem?

Radojičić: EU je dostavila upitnik o stanju u pravosuđu u BiH. Rok organima entiteta i BiH za pripremu odgovora je do kraja avgusta. Nakon toga očekujemo naredni sastanak kada u Evropskoj komisiji dobiju i procijene odgovore. Bitna tačka je i priprema godišnjeg izvještaja EU za BiH koja bi trebalo da bude u oktobru ili novembru. Tada bi po nekom optimističkom viđenju bio gotov i prvi set preporuka. Kada je riječ o kompletnoj strukturi koja treba da bude urađena, ukinute ili preuređene neke institucije, to će potrajati malo duže. Razlika između pristupa EU i ono što smo navikli kroz pristup međunarodne zajednice do sada, moj je utisak da Evropa neće da nameće. Do sada smo navikli da nam OHR dođe, donese rješenje i objašnjava kako je to jedino moguće. Evropljani će postaviti okvire i standarde, ali ne očekujem da će rješavati problem strukture.

NN: Kakav je Vaš utisak o zainteresovanosti federalne strane?

Radojičić: Moj utisak je da je federalna strana bila potpuno nespremna i da je jedino njihovo očekivanje i namjera bila da se uključi OHR i poništi zaključke Narodne skupštine RS, da budu uvedene sankcije i neke mjere i da nema nikakvog dijaloga i nikakvih promjena u pravosuđu. A kad se ništa od toga nije desilo, kad je počeo dijalog, onda je federalna strana u to nekako upala bez razrađenog koncepta, argumentacije i prijedloga. Jedino o čemu su pričali je da je potreban vrhovni sud, ali ispod te priče, osim jedne ili dvije floskule, nije bilo argumentacije. Kada shvate da je to ozbiljna priča moraće ući u izradu svojih principa i prijedloga pod uslovom da postoji zainteresovanost za evropske integracije. Ukoliko bude nastavljena ovakva politika gotovo potpune nezainteresovanosti za državni nivo onda naravno od evropskih integracija nema ništa i to će biti jedna nova realnost u BiH.

NN: Šta sada mislite o daljem radu OHR-a?

Radojičić: Umorna i potrošena institucija. OHR će se od avgusta naći u jednoj čudnoj i nevjerovatnoj situaciji jer će novi evropski šef misije preuzeti i dužnost specijalnog predstavnika EU i ukoliko ta zbrka i konfuzija ne budu raščišćene, mi od avgusta u BiH možemo imati dva visoka predstavnika! Međunarodna zajednica treba da što prije raščisti ovu zbrku koju je napravila sa visokim predstavikom koji je u stagnaciji i sa novodolazećim evropskim predstavikom koji ili će biti postavljen na neke stabilne noge ili će izgorjeti prije nego li uđe u neke ozbiljne političke poslove što bi onda jako oštetilo evropski kredibilitet u BiH. Ja sam spreman kazati da u ovom momentu ne postoji nikakav koncept u međunarodnoj zajednici šta će raditi OHR, a šta novi šef delegacije. Može se desiti još veća konfuzija u kojoj bi na najvećoj šteti bio kredibilitet EU ukoliko to ne bude raspetljano.

NN: Kako komentarišete napise u nekim federalnim medijima o “preporuci” Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i predsjedniku RS, da se povuče sa pozicije do kraja godine?

Radojičić: Radi se o spekulacijama koje su ponovo krenule iz nekih federalnih medija. Postoji konstantno neka vrsta specijalnog rata u kojem se proizvode manje ili veće podvale koje onda, nažalost, naiđu na prenošenje bez komentara i provjera i u RS. Nije bilo nikakvih najava direktnih ili indirektnih od strane međunarodne zajednice takve vrste prema nama. Pretpostavljam da se radi o vršenju ponovnog psihološkog pritiska na Dodika i na RS kako bi kod federalnog mnjenja bio stvoren ambijent da je na RS i Dodika takav pritisak da se mora popuštati i praviti neke ustupke. Takva vrsta psihološkog napada tipa “propali su”, “sutra će biti smijenjeni”. Nažalost, na tu priču se prima dio stranaca koji čita ili gleda te federalne medije.

 

Informer.ba