Politika Udarno Vijesti

Igor Radojičić: RS ima pravo tražiti da joj Inzko podnosi izvještaj

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić izjavio je da je Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i da ima pravo da traži da joj visoki predstavnik u BiH podnosi izvještaj.

“Ono što je politički stav iz RS sve ovo vrijeme je da je Srpska strana sporazuma i jedna od strana potpisnica Dejtonskog sporazuma te da bi kao strana trebalo i da se ponaša i da učestvuje u čitavom procesu“, rekao je Radojičić, komentarišući pismo predsjednika RS Milorada Dodika u kome se od visokog predstavnika traži da ispuni ovu svoju obavezu.

Podsjetivši da je RS šest puta do sada pisala svoje izvještaje Savjetu bezbjednosti UN, Radojičić je istakao da Srpska ima pravo da traži od visokog predstavnika da, kao izvršilac ili najviši autoritet po implementaciji Dejtonskog sporazuma, podnosi izvještaje koje on sprema Savjetu bezbjednosti UN..

On je ponovio da Republika Srpska ne treba da odustane od svog prava, koje ima po potpisu Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik zatražio je danas od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da institucijama Srpske dostavi izvještaj o njegovim aktivnostima u proteklom periodu.