Politika Udarno Vijesti

Igor Radojičić: U BiH postoji 3.000 terorista koji se obučavaju na Vlašiću

Bosna i Hercegovina je daleko od formiranja Vijeća ministara, tvrdi predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.

Iako je bilo više pokušaja za formiranje novog saziva tog nivoa vlasti, Radojičić ističe da je dogovor sve dalje.

“Ozbiljnih prijedloga političkih partija iz RS-a je bilo, ali ništa nije naišlo na odobravanje u FBiH”, ustvrdio je Radojičić i naveo da je pokušaj SDP-a BiH da “uspostavi nove odnose u zemlji doveo do nove krize”, ali i “prelomne tačke kada se mora odlučiti da li će ubuduće mijenjati unutrašnje ustavno uređenje BiH ili se vratiti osnovnoj dejtonskoj koncepciji”. 

Konstatirao je i da predstavnici međunarodne zajednice za sada ”stoje sa strane i posmatraju” te smatraju da se domaće snage moraju same dogovoriti.

Priznao je da BiH nije ispunila najveći dio uvjeta za pristupanje EU, nije implementirana odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, niti usvojila popis stanovništva, zakon o sistemu državne pomoći, a nisu izgrađeni ni mehanizmi untrašnjeg dogovora u BiH.

Ustvrdio je da u BiH više nema potencijala za izbijanje novog ratnog sukoba, ali da postoji vrlo ozbiljna prijetnja i opasnost od terorizma.

“Obavještajno-sigurnosne strukture u BiH znaju da u zemlji postoji 3.000 terorista i da se obavlja vojni trening ekstremista na Vlašiću, te da teroristi žive u nekoliko sela u okolini Sanskog Mosta i Travnika u paralelnim zajednicama i niko ništa ne čini na tom pitanju“, tvrdi on.

O ovim i drugim pitanjima Radojičić je danas govorio na predavanju u okviru seminara na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka o temu “Aktuelni politički trenutak u BiH”.

Srna/Informer.ba