Politika Udarno Vijesti

Igor Radojičić: Već se počeli pojavljivati problemi zbog ulaska Hrvatske u EU

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić upozorio je da su se za proizvode iz BiH već počeli pojavljivati problemi zbog ulaska Hrvatske u EU, a da će ogroman problem biti što je planirano da postoje samo dva granična prelaza za poljoprivredni promet.

Radojičić, koji je danas u Skupštini Srbije na skupu parlamentaraca iz regiona govorio o problemima u slobodnoj trgovini, necarinskim i netrgovinskim barijerama, istakao je da se na nivou BiH pokušava riješiti taj problem sa Hrvatskom.

On je naveo da su se zbog ulaska Hrvatske u EU počele pojavljivati neprelazne prepreke za izvoz proizvoda iz BiH u tu zemlju, a problem prijeti da eskalira.

Radojičić je rekao da je Hrvatska već od 1. januara počela da primjenjuje poseban pravilnik o voću i povrću, koji postavlja nove više standarde i predstavljaće ogromnu, ako ne i neprelaznu prepreku za većinu proizvoda iz BiH, i za izlaz na tržište Hrvatske.

Osim toga, novi problem je što je Hrvatska prema BiH na 932 kilometra planirala samo dva granična prelaza, odnosno inspekcijske granične prelaze za promet poljoprivrednih proizvoda, a to su Gradiška i Metković.

To konkretno znači, ako pogledate život, da će cijela Republika Srpske, osim Hercegovine, zatim bihaćka krajina, srednja Bosna, pa sve do Sarajeva ići na Gradišku, jedan jedini granični prelaz“, istakao je Radojičić.

On je naglasio da to poskupljuje troškove i vjerovatno će značiti kolaps saobraćaja na inače preopterećenom graničnom prelazu, te usporavanje, pa čak i onemogućavanje prevoza pojedinih osjetljivih poljoprivrednih proizvoda i niz drugih problema.

Pokušava se u bilateralnim razgovorima sa Hrvatskom riješiti i ovaj problem koji će veoma brzo eskalirati, ukoliko Hrvatska ostane pri stavu da budu samo dva granična prelaza“, rekao je Radojičić.

On je napomenuo da će Hrvatska ulaskom u EU izaći iz Cefte i za nju će važiti novi evropski standardi, koji su za mnoge proizvođače iz BiH vrlo teško dostižni ili neprelazni, od sertifikata za proizvode, pa do laboratorija i agencija koje daju sertifikate.

Radojičić je naveo da postoje i prijedlozi i rješenja za takvu situaciju i zaključci raznih regionalnih tijela, a postoji i Radna grupa u okviru Cefte za otklanjanje necarinskih barijera, ali je istakao da se vrlo malo konkretno dešava.

Prema njegovim riječima, mnoge zemlje regiona neformalnim politikama štite svoje tržište. BiH, dodao je, zbog otvorenosti prema istoku i zapadu, imaju velikih ekonomskih problema, jer otvaraju tržište za strane proizvode, pogotovo u domenu poljoprivredne proizvodnje, a niske uvozne cijene, damping cijene piva, vode, mlijeka i drugih poljoprivrednih proizvoda guše domaću proizvodnju.

Radojičić je rekao da se za izvoznike iz BiH pojavljuje niz neformalnih problema na granicama, prvenstveno sa Srbijom i Hrvatskom, od nenormalnog zadržavanja na granicama i traženja dodatnih papira do prevelikih taksi i viza.

Za uvoz kamiona, na primjer, nekih mliječnih proizvoda u BiH plaćaju se dažbine od nekih 50 novčanih jedinica, a za izvoz istog tog kamiona, sa potpuno istim proizvodom iz BiH, na primjer u Hrvatsku, treba da se plati devet puta više“, rekao je Radojičić.

On je istakao da postoje vrlo nesrazmjerne mjere plaćanja dadžbina i za dokumente i za sertifikate, problem nepriznavanja sertifikata, gdje se poljoprivredni proizvodi zaustave i stoje na granici, što je je problematično za osjetljive proizvode.

Postoji nejednaka politika karantina. Na primjer, roba iz BiH, kao što su žive životinje, ide u karantin na 15 dana, dok na naše tržište ulazi bez ograničenja“, rekao je Radojičić.

 

Srna/Informer.ba