Politika Vijesti

Igor Radojičić završio višednevnu posjetu SAD-u

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić završio je višednevnu posjetu SAD-u prisustvom na 60. nacionalnom molitvenom doručku, na kome je bilo prisutno više od 3.000 gostiju iz cijelog svijeta, od kojih više od 100 zvaničnika iz jugoistočne Evrope. 

Prethodno se sastao s kongresmenom Denom Bartonom, predsjednikom pododbora za Evropu i Evroaziju u američkom Kongresu, koji se interesovao za ekonomska kretanja u Evropi, Balkanu, RS-u i BiH.

Radojičić je informirao kongresmena o ekonomskim pitanjima, prioritetima razvoja i interesu za direktna strana ulaganja u nekoliko ključnih oblasti, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika parlamenta.

„Zajednički je pozdravljena orijentacija BiH ka Evropskoj uniji i budućnost članstva RS-a i BiH u EU“, stoji u saopćenju.

Razgovarano je i o pitanju ljudskih prava i sigurnosti.

U kontekstu ljudskih prava, Radojičić je istakao potrebu da pravosuđe u BiH „bude objektivno i nepristrasno, izvan dometa političkog i vanjskog uticaja za šta su potrebne suštinske promjene kroz struktuirani dijalog s EU“. 

„Sigurnosna situacija ocijenjena je kao povoljna, bez postojanja kapacitata za novu konfrontaciju, ali s velikim izazovom u vidu radikalnih religijskih i terorističkih prijatnji“, navodi se u saopćenju iz Radojičićevog kabineta i dodaje da je kongresmen Barton obratio  posebnu pažnju na postojanje „radikalnih elemenata, njihovih religioznih veza i prijetnji po opću sigurnost“.

U odvojenim susretima Radojičić je razgovarao i s potpredsjenikom Gornjeg doma Ruske Federacije Aleksandrom Toršinom, potpredsjednikom Parlamenta Makedonije Janijem Makradulijem, ministrom ekologije šumarstva i vodoprivrede Albanije Fatmirom Mediu, političkim direktorom DPS Crne Gore Vladimirom Gvozdenovićem, i funkcionerom Srpske napredne stranke Srbije Vladimirom Božovićem.

Teme razgovora bile su nastavak političke i parlamentarne saradnje.

S potpredsjednikom Gornjeg doma Ruske Federacije dogovorene su uzajamne posjete Republike Srpske i Ruske Federacije u prvoj polovini ove godine.

 

Fena/Informer.ba