BiH Udarno Vijesti

Igor Soldo: FTV protiv povećanja RTV takse na 15 KM

Upravni odbor Federalne televizije (FTV) neće podržati prijedlog za poskupljenje RTV takse sa sadašnjih 7,90 na 12, odnosno 15 KM, koliko su predložile ekspertne službe na posljednjoj sjednici Odbora Javnog RTV sistema BiH.

Ovo je jučer za “Avaz” potvrdio Igor Soldo, predsjednik UO FTV-a, kazavši da, uprkos povećanju troškova proizvodnje programa i poskupljenja prijenosa najvažnijih sportskih događaja, rješenje ne vidi u povećanju cijene pretplate.

”BHRT-u pripada 50 posto od cjelokupne pretplate i prošle godine im je na račun leglo između 27 i 28 miliona KM. U nekim određenim okolnostima, mislim da bi to uz marketinške, produkcijske i druge prihode moglo biti dovoljno za održavanje televizije. Međutim, čini se da nije. I, samo zato što jedan emiter ne želi srediti stanje u svojim redovima, smanjiti očit višak broja uposlenih i konstantan minus u poslovanju, neozbiljno je od građana zahtijevati da oni plaćaju te troškove” – govori Soldo.

On objašnjava da je sukcesivno povećanje pretplate u narednih pet godina mnogo realnije.

”Možda bismo pristali na neko povećanje od 9,90 KM u narednu godinu-dvije ili na 11,5 KM, što je minimalna pretplata za kablovske operatere. O drugim prijedlozima i argumentima ostala dva RTV sistema razgovarat ćemo na sjednici JRTV sistema koja bi trebala biti održana krajem mjeseca” – kaže Soldo.

Otežavaju i telekom operateri

Osim što građani zbog ekonomske krize sve više otkazuju korištenje fiksnih telefona uz koje se plaća RTV taksa, naplatu otežavaju i nove usluge telekom operatera.

Tako je FTV prošle godine putem “BH Telecoma” prikupio oko 80 posto pretplate, a HT-a Mostar oko 25 posto, piše Dnevni avaz.

 

Informer.ba