BiH Politika Vijesti

Ili smjena Lagumdžije ili blokada bh. institucija

Predstavnici SNSD-a neće više učestvovati u radu zajedničkih organa BiH dok Zlatko Lagumdžija, ministar inostranih poslova BiH, ne podnese neopozivu ostavku ili ne bude smijenjen, najavio je danas Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD-a.

Dodik je danas, nakon sastanka sa Nebojšom Radmanovićem, članom Predsjedništva BiH iz RS, i Mladenom Bosićem, predsjednikom SDS-a, rekao da RS neće preći preko Lagumdžijine instrukcije misiji BiH u UN-u da glasa za rezoluciju o Siriji, jer Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o tome.

Objasnio je da niko normalan nije protiv uspostavljanja mira u Siriji, već da se radi o jednostranom djelovanju ministra Lagumdžije bez odluke Predsjedništva.
Rekao je da će protiv Lagumdžije narednih dana biti podnesena i krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je, kako je istakao, prekršio Ustav BiH i zakone.

RS ne može da pređe preko svog isključivanja iz ustavnog sistema. Ovo je način kako nas tjeraju iz BiH. To se više neće dešavati. Ovdje stajemo i nećemo odustati dok se ovo ne razriješi, a razriješiti se može samo njegovom smjenom ili ostavkom. Do tada posljedice ostaju o kojima Lagumdžija vjerovatno nije ni razmišljao. Ne postoje više sastanci lidera. Dok Lagumdžija sjedi u Savjetu ministara BiH mi nećemo glasati za rekonstrukciju Savjeta ministara“, rekao je Dodik.
Takođe, rekao je da će se sa Bosićem konsultovati da predstavnici RS više ne učestvuju u radu organa BiH.

Učestvovaćemo na sjednicama, ali nećemo odlučivati. Nećemo ni dnevni red utvrđivati. Parlament može dnevni red utvrditi samo ako će odlučivati o ostavci Lagumdžije. Ništa drugo. Bez obzira na ‘mapu puta’, Evropu, imovinu i drugo“, rekao je Dodik.

Bosić je rekao da je Lagumdžijin čin opasan presedan koji može poslužiti za podsticanje prakse prema kojoj bi predsjedavajući Predsjedništva BiH iznosio mišljenje koje nije usaglašeno sa ostalim članovima.
To je cilj Bošnjaka, da imaju jednog predsjednika“, ocijenio je Bosić.
Rekao je da očekuje da srpski član Predsjedništva zatraži sjednicu Predsjedništva i analizu situacije.

Takođe, pojasnio je da za RS nije sporna sama rezolucija, već da u FBiH tu rezoluciju pokušavaju iskoristiti za prebacivanje krize iz FBiH u RS.
Upitan da li je ostavka Lagumdžije uslov za nastavak lidera političkih partija, Bosić je odgovorio da sa SNSD-om nije razgovarao o tome da politički dogovori šestorke budu zaleđeni. Pojasnio je da SDS traži da bude ispitano na koji način je iz Ministarstva inostranih poslova BiH došao nalog u misiju u Njujorku i dodao da ne postoji tehnička mogućnost da bude izvršena smjena ministra.

Pričali smo o zajedničkom naporu da se prevaziđe ova situacija, ni na koji način SDS neće doprinijeti da još dodatno produbi krizu ili da centar krize i odgovornost sa FBiH prebaci na RS“, istakao je Bosić.

Iz SDA je danas saopšteno da su zabrinuti zbog kontinuiranog produbljivanja političke krize, te izražavaju zabrinutost najnovijim razvojem događaja koji ukazuje da će put BiH prema EU i NATO-u ponovno biti blokiran.

Aktualna situacija je, između ostaloga, rezultat jedne nerealne i neodgovorne politike SDP-a na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom koji već dvije godine neprestano proizvodi krize i probleme u BiH“, navodi se u saopštenju.

Uprkos brojnim pokušajima, danas nismo uspjeli dobiti komentar najviših funkcionera SDP-a i drugih političkih stranaka iz FBiH.

Izglasavanje nepovjerenja

Poslanici iz RS će vjerovatno već na narednoj sjednici Predstavničkog doma BiH pokrenuti inicijativu za smjenu Zlatka Lagumdžije, ministra inostranih poslova BiH, zbog izdavanja nelegalne instrukcije predstavniku BiH u Generalnoj skupštini UN-a, rekao je juče Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a.

Očigledno da je riječ o kršenju Ustava BiH, jer je ministar izdao instrukciju za glasanje u Generelnoj skupštini UN-a iako nije postojao jedinstven stav Predsjedništva BiH“, rekao je Prodanović.

On je naglasio da je Predsjedništvo BiH prema Ustavu nadležno da kreira spoljnu politiku, dok je ministar inostranih poslova samo provodi.
Sutra sastanak Dodika i Nikolića

Savjet za provođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije treba ponovo aktivirati, rekao je danas Milorad Dodik, predsjednik RS, najavivši to kao glavnu temu na sutrašnjem sastanku sa Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Srbije, u Beogradu.

Na dnevnom redu će, kako je rekao Dodik, biti i saradnja zakonodavnih i izvršnih organa vlasti.

Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama je ativan i legitiman, i u tom pogledu postoje jasni okviri u našem ponašanju“, istakao je Dodik i naglasio da dobre odnose treba učiniti još boljim.

Dodik je napomenuo da sa Ivicom Dačićem, premijerom Srbije, od ranije postoji dogovor da se razgovara o saradnji, te je izrazio uvjerenje da će ti odnosi biti još bolji i kvalitetniji.

Sastanku će prisustvovati i Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Nezavisne/Informer.ba