Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Ilija Jurišić: Idem u Beograd da operem obraz

Tuzlak Ilija Jurišić 6. jula će se pojaviti pred sudijama Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, gdje je prije više od godinu dana osuđen na 12 godina zatvora, zbog navodne odgovornosti za smrt rezervista JNA u sukobu koji se desio 15. maja 1992. na Brčanskoj Malti u Tuzli.

Nedužno osuđeni Jurišić je proveo tri i po godine u beogradskim zatvorima, nakon čega je presuda Okružnog suda poništena na Apelacionom sudu, uz naredbu da se ponovo provede postupak protiv Jurišića, pred drugim sudskim vijećem.

” Prva bitka je dobijena na Apelacionom, a sad ćemo ponovo na Okružni sud pred novo sudsko vijeće, koje čine Dragan Mirković, predsjednik, i članovi Tanja Vuković i Olivera Anđelković. S obzirom na klimu u kojoj se ovo događa, preduzeli smo sve radnje koje
se tiču njegove lične sigurnosti i za vrijeme boravka u Srbiji. Prilikom prijema poziva ovdje u Kantonalnom sudu, Ilija je zvanično zatražio garancije države Srbije “- kazao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina, pravda, pomire nje“, na jučerašnjoj pres-konferenciji u Tuzli.

On je naveo da cijeli postupak protiv Jurišića kreće ispočetka, a u narednom periodu branit će ga samo jedan advokat – Đorđe Dozet. Ranije je, zajedno sa Dozetom, Jurišića zastupao i advokat Stevan Protić.

” Ovo prvo ročište će biti repriza. Prvi će se pojaviti Ilija i on će svoj iskaz ponoviti. Odbrana je predložila da se svi svjedoci koji su do sada saslušani ne pozivaju, nego da se njihovi iskazi dati na sudu pročitaju, da bi se dobilo na vremenu” – kazao je Alić, dodajući da Jurišić u narednom periodu neće davati izjave za medije, koje su vezane za suđenje.

Jurišić je rekao da ide u Beograd da skine ljagu i potpuno opere svoj obraz, ali i obraz grada Tuzle. On smatra da nema druge mogućnosti osim ove koju je odabrao i za koju se odlučio.

” Gdje su te ukaljali, tamo se moraš oprati. Znam da ovo neće biti lak posao i ako bih se mogao izraziti fudbalskim rječnikom, sada je rezultat 1:1. Ali, ja igram na gostujućem terenu, nije moja publika, nisu navijanja za mene. Moja odluka, moja jedna vrsta smirenosti i strpljivosti, daje i ulijeva povjerenje da će zaključak o nevinosti biti na mojoj strani”– izjavio je jučer Jurišić.

On je naglasio da ide u Beograd kako bi pobijedile istina i pravda, jer, kako je kazao, nijedna mrlja ne smije ostati. Iako ima zdravstvenih problema, on je kazao da će stisnu ti zube i krenuti u novu pravnu bitku.

 

 

Oslobođenje/Informer.ba