Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Ilijaš okovan tugom zbog smrti dvojice dječaka

Dan nakon teške nesreće u kojoj su nastradali Rifet Alić (15) i Hasan Šaban (14), dok je Ensad Šehić (15) teško povrijeđen, u Ilijašu još vladaju šok i nevjerica.

Dječaci su stradali u automobilu “golf” u koji je udario voz na pružnom prijelazu u Lješevu.  Ekipa Dnevnog avaza bila je u naselju Stari Drum, među školskim drugovima i prijateljima nastradalih dječaka. U porodicama Alić i Šaban vladala je neopisiva tuga, kao i ispred “Kuće bosanske” u Lješevu, gdje su se okupili Hasanovi školski drugovi. Hasanu je jučer klanjana dženaza.

Prazna klupa

Prema riječima njegovog nastavnika matematike Fuada Dedića, svi učenici potreseni su tragedijom. Kada su vidjeli prazno mjesto u školskoj klupi gdje je Hasan sjedio, cijeli razred briznuo je u plač.

” Bio je izuzetno nadareno dijete. Odličan učenik koji je poštovao starije te se s poštovanjem odnosio prema školskim prijateljima. Čuvši šta mu se desilo, jednostavno sam se sledio, pa je i meni teško povjerovati da Hasana više nema”  kaže Dedić za Dnevni avaz.

Ibrahim Muzaferija i Abdunur Pejmanović kažu da nije bilo boljeg prijatelja od Hasana.

Želio voziti

” Uvijek je bio spreman da pomogne. Volio je automobile i vožnju. Prije šest dana prvi put je sjeo za volan i kako nam je kazao, jedva je čekao da položi vozački ispit. Od prevelike želje da opet vozi, na kraju je i poginuo. Poznavali smo i Rifeta. I on je bio dobar drug” – kažu Muzaferija i Pejmanović.

Uplakani Rifetov otac kratko nam je kazao da nema riječi da opiše bol koju osjeća. Rifetu će dženaza biti klanjana danas.

Automobil se ugasio na pruzi?

Rođaci porodice Šehić pretpostavljaju da je jedan od poginulih dječaka bez ičijeg znanja uzeo očev automobil te s drugovima krenuo u vožnju.

” Mi pretpostavljamo da im se automobil ugasio na prijelazu. Vjerovatno je i strah učinio svoje. Voz redovno na tom dijelu svira prije nego što dođe do prijelaza. I ovog puta je bilo tako. Mašinovođa je kočio više od 60 metara, ali nije uspio stati. Udario je auto, nije ga prevrnuo ni odbacio, već ga je gurao prugom sve dok se nije zaustavio. Čupao sam dječake iz slupanog vozila. Bilo je stravično “ kaže jedan od poznanika porodice Šehić.

Ensad ima teške ozljede

Ensad Šehić, koji je smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, ima teške ozljede glave, grudnog koša i nogu. Roditelji, rođaci i komšije jučer su ispred klinike čekali informaciju o Ensadovom stanju.

” Ljekari kažu da ide nabolje. Čekamo da mu snime pluća. Roditelji nisu bili kod kuće kada se desila nesreća. Ensada su pozvali njegovi drugovi. Rifet mu je bio najbolji drug” – kaže Ensadova kuma.

 

 

Informer.ba