BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Importane centar u Sarajevu najbolja građevina u BiH

Zgrada poslovnog centra Importane u Sarajevu proglašena je za najbolji projekat na konkursu za međunarodnu Graditeljsku nagradu Cemex, koji se u BiH organizuje četvrti put.
Članovi Odbora nagrade direktor Instituta građevinarstva Hrvatske u Mostaru Krešimir Šaravanja, profesor Građevinskog fakulteta u Sarajevu Muhamed Zlatar, te dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci Milenko Stanković, proglasili su sarajevski Importane centar, poznatiji i kao Balkanske puzle, najkvalitetnijim projektom u ovogodišnjoj konkurenciji.Projekat Importane centar Sarajevo je ocijenjen kao najbolji u kategoriji javnih i poslovnih građevina. Riječ je o multifunkcionalnom poslovnom centru koji obuhvata kancelarijske prostore, hotel, stanovanje, šoping centar i podzemnu garažu.

Svečana dodjela Graditeljske nagrade Cemex održana je u Prijedoru, a Odbor je ovom prilikom uručio i 19. međunarodnu nagradu Cemeh Building Award koju je prošle godine osvojio infrastrukturni projekat Ulica Kralja Petra Prvog Oslobodioca iz Prijedora. Ovaj je projekat na međunarodnom nivou dvostruko nagrađen; ponio je prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti i treće mjesto u kategoriji infrastrukturnih građevina u 2010. godini.

Osim prošlogodišnjeg međunarodnog uspjeha prijedorske Ulice Kralja Petra Prvog oslobodioca, BiH je 2007. godine ostvarila na tom međunarodnom takmičenju treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine s projektom Park Petra Kočića iz Banja Luke, dok je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine osvojio čak dvije međunarodne nagrade i to u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje.

Graditeljska nagrada Cemex ustanovljena je prije 20 godina u svrhu prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije koja je od 2005. vlasnik Cemex Hrvatske
(bivšeg Dalmacijacementa).

Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje te dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje Cemex-ovog aktivnog učestvovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi.

Srna/Informer.ba