Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Incident u Imigracionom centru u Lukavici: Pretučeni Karaj, El-Gartani i Gaci

U Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u Lukavici preksinoć se desio incident u kojem je bilo i povrijeđenih.

Ovo tvrdi Nađa Dizdarević, članica “Amnesty Internationala”, koja je uspjela stupiti u kontakt s osobama koje se nalaze u ovom centru i njihovim porodicama, a od kojih je dobila detalje cijele priče. Kako nam je ispričala, sve je počelo nakon što je Zijad el-Gartani dobio novu optužnicu, nakon čega je galamio, ali nije pravio nikakav nered.

Upotreba sile

Jedan od stražara nekoliko puta je udario El-Gartanija. Onda su Nurudin Gaci i Karaj Kamel krenuli da ga brane, ali je došlo do veće tuče sa stražarima. Čuvari su mogli zaustaviti sve to kako ne bi došlo do većeg incidenta. Mogli su im staviti lisice na ruke i odvojiti ih, tako da nije bilo potrebe za tolikom silom. Međutim, izbila je velika tuča i povrijeđena su sva trojica, El-Gartani, Gaci i Karaj” – kaže Dizdarević.

Ona tvrdi da se njih trojica ne mogu nikome obratiti niti obavijestiti o incidentu. Prema njenim saznanjima, bilo je pretjerane upotrebe sile.

Pružena pomoć

” Stražari su mogli drugačije intervenirati. Korisnici centra imaju zagarantiranu zaštitu ljudskih prava. Ne smije doći do tolike sile i tolikog povređivanja da El-Gartani i Gaci ne mogu pričati od bolova, a Karaj je zadobio manje povrede. Pružena im je pomoć u krugu Centra, tako da stepen njihovih povreda nigdje ne ostane zabilježen. Ako smatraju da su oni izazvali incident, neka puste novinare u Imigracioni centar, da se čuje i druga strana priče” – kaže Dizdarević.

O ovom slučaju Dizdarević je obavijestila UNHCR i “Amnesty International”, a u ponedjeljak će se obratiti i Crvenom križu BiH. Jučer smo pokušali dobiti i zvaničnu informaciju iz Službe za odnose sa strancima, ali nismo uspjeli u tome. Direktor ove službe Dragan Mektić i njegov zamjenik Izet Nizam nisu se javljali na telefone, dok nam je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao da dežurni tužilac nije dobio nikakvu obavijest o spornom događaju.

 

Dnevniavaz/Informer.ba