Svijet Vijesti

Incident na granici između Izraela i Libana

Jedan libanski vojnik ranjen je jutros u razmjeni vatre s izraelskim vojnicima na granici između ove dvije države, saopštili su izraelski vojni izvori.

Oružani incident se dogodio u blizini sela Dan nedaleko od mjesta Kirjat Šmona, kada je libanski vojnik pucao u pravcu više izrealskih vojnika koji su se nalazili u blizini bezbjednosne linije duž granice, navodi isti izvor.

Rano jutros izraelska jedinica koja je bila u redovnoj patroli bila je meta pucnjave iz Libana. Izrealski vojnici su otvorili vatru“, potvrdio je portparol izraelske vojske.

Portparol je dodao da će izraelska vojska braniti suverenitet i izraelske civile.

Izraelski vojni izvori navode da je Izraelu u interesu očuvanje mira na granici.

Libanski vojni zvaničnik demantovao jue da je jedan libanski vojnik ranjen u pucnjavi. Zvaničnik je potvrdio da je izraelska patrola prešla plavu liniju oko 30 metara.

On je dodao da su zbog toga libanski vojnici pucali kao znak upozorenja, da su izraelski vojnici odgovorili ali da niko nije pogođen.

Plava linija duga 118 kilometara predstavlja liniju koju je UN uveo maja 2000. godine nakon povlačenja izraelskih snaga iz Libana i sada dijeli Liban od Izraela.

O incidentu je obaviještena Misija UN.

 

Srna/Informer.ba