Region Vijesti

Incijativa da Haški osuđenici robijaju u Srbiji

Srpski zvaničnici se spremaju da podnesu novu inicijativu UN da Srbija postane jedna od 18 zemalja u kojoj će osuđeni pred Haškim tribunalom moći da služe kazne, pišu beogradske “Večernje novosti”.

“Srpski zvaničnici su, po ovom pitanju, u kontaktu sa pravnom kancelarijom generalnog sekretara, Savetom bezbednosti i Tribunalom. Tačno je da još od 2006. podnosimo inicijative da postanemo jedna od zemalja u kojoj će oni koje je Tribunal osudio moći da služe kazne, ali do sada nije bilo rezultata”, rekao je šef Vladine kancelarije za saradnju sa Hagom Dušan Ignjatović.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić navodi da odluku o tome gdje će koji osuđenik služiti kaznu donosi isključivo predsjednik suda, pošto se prije toga sekretarijat Tribunala konsultuje sa zemljama sa kojima ima potpisane sporazume i za koje postoji indicija da bi primile kažnjenike.

Za sada, kazne se ne mogu služiti u zemljama bivše Jugoslavije, a ako UN promene taj nalog, sklopićemo sporazume i sa bivšim jugoslovenskim republikama”, rekla je Jelačićeva.

Da bi Srbija postala 18. zemlja u kojoj osuđenici iz Haškog tribunala mogu da služe zatvorske kazne, neophodno je da generalni sekretar UN donese novo mišljenje kojim će biti van snage stavljeno prethodno, iz 1993. godine, piše list.

Novosti” navode da je prilikom svih razgovora vlasti Srbije sa stranim predstavnicima, uključujući i dolazak predsjednika Tribunala Patrika Robinsona u Beograd prije dve godine, kad god bi bilo pokrenuto ovo pitanje, odgovor bio “niste još uhapsili sve bjegunce”.

U međuvremenu, situacija se promijenila utoliko što je uhapšen Mladić i zato se srpski zvaničnici nadaju da bi i stav generalnog sekretara i Savjeta bezbjednosti mogli da se promijene, pa se spremaju da ovih dana podnesu još jednu inicijativu UN.

 

Srna/Informer.ba