BiH Izdvojeno Vijesti

Incijativa Senada Šepića za finansiranje institucija kulture vraćena u Vijeće ministara BiH

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH donijela je odluku da inicijativu zastupnika u ovom domu PSBiH Senada Šepića o finansiranju i podršci institucijama kulture od značaja za BiH proslijedi ponovo Vijeću ministara BiH i o njoj zatraži mišljenje te institucije.

Šepić pojašnjava za Fenu da inicijativa govori o tome kako država BiH, onako kako je to do sada radila, treba osigurati funkcioniranje sedam institucija kulture od značaja za državu, među kojima je i Zemaljski muzej BiH.

Radi se o sedam institucija čiji je osnivač Republika BiH. S obzirom na to da u postdejtonskom periodu nikada nismo formalnopravno riješili njihov status, obaveza je države BiH da finansira njihov rad“, kazao je on.

Ističe da je kao zastupnik zatražio da se na taj način ove institucije nastave tretirati na način kako je to rađeno u proteklih pet godina, kada je i sam kao zamjenik ministra civilnih poslova iznalazio rješenja da njihovo funkcioniranje ne dođe u pitanje.

Šepić podsjeća da je Ministarstvo civilnih poslova BiH ove godine prvi put promijenilo uvjete za dodjelu grantova namijenjenih institucijama kulture, koje su ovaj put morale prijaviti konkretne projekte da bi dobile sredstva. Ujedno, za Zemaljski muzej BiH sredstva su drastično smanjena, odnosno ukupni iznos granta, zbog čega je ova muzejska institucija i zatvorila vrata.

Smatram da je to katastrofalna situacija za sve nas u ovoj zemlji, posebno za one koji vrše neku od pozicija. To je bruka i sramota za sve nas. U tom smislu moramo svi preuzeti dio odgovornosti i spriječiti takvu blamažu u ovoj zemlji. Ta se sredstva moraju osigurati, a ovom inicijativom sam tražio da se to učini na isti način kako je to rađeno u proteklih pet godina“, kazao je.

Šepić smatra da postoje različiti načini kako se to može realizirati, s obzirom na to da je već zatvoren javni poziv za grant Ministarstva civilnih poslova BiH. Jedan od načina je da se ta sredstva osiguraju iz tekuće rezerve ili redefiniranjem odluke o dodjeli grant sredstava.

Komisija je vraćanjem inicijative na Vijeće ministara željela ponovo vratiti odgovornost na onu adresu koja je i dovela do ovog stanja. Očekujem od najodgovornijih ljudi da pokažu dovoljan stepen odgovornosti i ozbiljnosti prema ovoj zemlji i da stvari nazovu pravim imenom“, naglašava Šepić.

Inicijativa bi se trebala naći na dnevnom redu već naredne sjednice Vijeća ministara BiH.

Fena/Informer.ba