BiH Udarno Vijesti

Inzko još prije pola godine upozorio Vladu da su odluke FERK-a nezakonite

Da su sve odluke Regulatorne komisije za električnu energiju (FERK) nezakonite, dok u njoj kao član sjedi Sanela Pokrajčić, potvrdio je i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH. Naime, “San” je u posjedu dopisa kojeg je Incko uputio bivšem premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću, još u februaru ove godine. U ovom pismu Incko upozorava da se situacija u FERK-u mora što prije riješiti, jer je način na koji je Pokrajčić imenovana u ovu instituciju nezakonit.

Politiziranje imenovanja

” Obavješten sam da je 14. decembra 2010. godine Vlada FBiH imenovala, po drugi put, privremenog člana iz reda hrvatskog naroda u Regulatornu komisiju za električnu energiju FBiH (FERK) na period od 60 dana ili do imenovanja stalnog člana. Krajnje sam zabrinut zbog ovih pokušaja politiziranja imenovanja u FERK kao i uplitanja u rad nezavisne regulatorne agencije. Pored toga, kao što dobro znate, ova Odluka Vlade krši niz zakona, što posljedično dovodi u pitanje zakonitost odluka, koje donosi ova agencija. Rok od 60 dana koji se odnosi na posljednje privremeno imenovanje uskoro će isteći. Zamolio bih Vas da osigurate da nadležno tijelo što je prije moguće otpočne novi postupak imenovanja kandidata za puni mandat, a koji je u skladu sa svim relevantnim zakonima. Natavit ću da pažljivo pratim situaciju u vezi sa ovim pitanjem” – stoji u pismu koje je poslao Inzko.

Providna odbrana

Iz svega ovoga, jasno je da FERK trenutno nema nikakvu zakonsku osnovu za donošenje bilo kakve odluke, a pogotovo da odluči hoće li, i koliko poskupjeti električna energija. Sve dok Vlada FBiH ne izabere novog hrvatskog člana FERK-a, kojeg mora potvrditi Parlament FBiH, bilo kakva odluka koju bi trenutni članovi donijeli neće imati pravno uporište. Ovim su pale u vodu i tvrdnje iz FERK-a, upučene preko banjalučkih medija, prema kojim su “sve odluke FERK-a, pa i ona o novim cijenama, legalne s obzirom na to da je rješenje o imenovanju Sanele Pokrajčić, kao člana FERK-a, objavljeno u Službenim novinama”, prenosi San.

 

Informer.ba