BiH Politika Udarno Vijesti

Incko u UN-u: Političari podstiču podjele, dosta je!

Obraćajući se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija jučer u New Yorku visoki predstavnik Valentin Incko izrazio je razočarenje činjenicom da bh. politički lideri i institucije nisu iskoristili pozitivan razvoj situacije početkom 2012., ali i nadu da će sada nastaviti s političkim dijalogom i traženjem kompromisa kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila napredak.

Bilo je logično očekivati da će s vladom i budžetom nova koalicija od 1. juna odmah nadoknaditi izgubljeno vrijeme i hitno se pozabaviti potrebama građana i ispunjavanjem preduslova za započinjanje nove faze procesa pridruživanja EU i NATO-u, rekao je Incko dodavši da na razočarenje mnogih u međunarodnoj zajednici, do toga nije došlo.

Umjesto toga, nastojanja da se rekonfiguriše vladajuća koalicija, koja su i dalje na sceni, i otvorena osporavanja Mirovnog sporazuma, zaustavila su napredak postignut početkom 2012., istakao je Incko.

Visoki predstavnik je izrazio posebnu zabrinutost zbog toga što je u javnom diskursu došlo do intenziviranja retorike rukovodstva Republike Srpske kojom se podržava odcjepljenje i raspad države, kao i napora da se oslabi država, i pri tome upozorio da takva osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine zaslužuju posebnu pažnju međunarodne zajednice.

Ova osporavanja su sasvim suprotna strateškom cilju potpune integracije Bosne i Hercegovine u evroatlantske institucije, što su bh. vlasti zajednički utvrdile kao prioritet. Došlo je vrijeme da političari na visokim funkcijama prestanu s otvaranjem starih rana koje još uvijek zacjeljuju i da konačno svoju pažnju iskreno posvete budućnosti Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO-u, kazao je Incko.

U pogledu budućeg razvoja situacije, Incko je pozdravio nedavne naznake spremnosti  političkih stranaka da se vrate dijalogu i postizanju kompromisa.

Bosna i Hercegovina ne može sebi priuštiti da i dalje sve više zaostaje za drugim zemljama u regionu, upozorio je Incko.

Visoki predstavnik je na kraju svog izlaganja zaključio da međunarodna zajednica ulazi u “kritičnu fazu” svog angažmana u Bosni i Hercegovini.

Moramo jasnije nego ikada reći šta se očekuje od političkih lidera i šta se neće tolerisati. Oni moraju prestati s ponašanjem koje potiče na podjele i konačno povesti ovu zemlju ka njenoj potpunoj reintegraciji, u interesu svih njenih građana. Pri tome se mogu voditi primjerom izgradnje poslijeratne Evrope, na bazi tolerancije, dijaloga i zdravog kompromisa, naglasio je Incko, a saopšteno je iz OHR-a.

Nezavisne/Informer.ba