Ekonomija Vijesti

U Indiji pronađeno veliko nalazište uranijuma

Novi rudnik na jugu Indije možda krije najveće zalihe uranijuma na svijetu, objavio je danas generalni sekretar indijskog Ministarstva za atomsku energiju, Srikumar Banerdji.

On je u intervjuu za list “Times of India” naveo da su četverogodišnja ispitivanja lokacije pokazala da bi rudnik “Tumalapali” u saveznoj državi Andra Pradeš mogao da sadrži čak 150.000 tona rude uranijuma, prenijela je agencija AFP.

Potvrđeno je da rudnik sadrži 49.000 tona rude, ali postoje naznake da bi ukupna količina mogla da bude čak tri puta veća. Ukoliko je to tačno, to će biti najveći rudnik uranijuma u svijetu“, rekao je Banerdži u intervjuu.

Prethodne procjene su ukazivale da rudnik, čija eksploatacija bi trebalo da bude pokrenuta do kraja godine, sadrži samo oko 15.000 tona uranijuma. Ipak, nije navedeno kakav je kvalitet te rude u “Tumalapaliju”, što predstavlja važan faktor budući da je uranijum proizveden u Indiji dosad bio lošiji od onog uvezenog iz Francuske, Kazahstana, Rusije i drugih zemalja.

Banerdži je dodao da će novo otkriće doprinijeti pokrivanju domaćih potreba za uranijumom, ali ne u potpunosti, tako da će Indija i dalje morati da uvozi određene količine tog metala.

Indija trenutno atomskom energijom pokriva samo tri odsto svojih potreba za električnom energijom, a nada se da će do 2050. povećati taj udio na 25 odsto.

 

Informer.ba