Svijet Udarno Vijesti

Indonezija drhti od straha: Najsmrtonosniji vulkan u povijesti se probudio!

Vulkan Tambora u Indoneziji, na kojem je 1815. godine zabilježena najveća erupcija u povijesti, opet se probudio! Tambora je u Indoneziji ušao u povijest zbog erupcije u kojoj je poginulo čak 85.000 ljudi.

Planina Tambora počela je zadnjih dana podrhtavati, a čim su shvatili da se vulkan budi, okolni farmeri, koji su cijeli život slušali o smrtonosnoj erupciji koja je u ostatku svijeta već pomalo zaboravljena, dali su se u bijeg. Stručnjaci još ne predviđaju novu erupciju, ali okolni stanovnici svejedno su u strahu.

Zmaj koji spava u krateru

“Dok smo odrastali, stalno smo slušali te horor priče o Tambori“, kaže za AP 45-godišnji Hasanudin Sanusi, koji je odmah nakon prvih podrhtavanja tla evakuisao suprugu i djecu. “Unutar kratera spava zmaj. Ako ga razljutimo, probudit će se i početi bljuvati vatru, uništiti sve oko sebe”, kaže prestrašeni Sanusi.

Strahovita erupcija 1815. godine ostavila je iza sebe krater 11 kilometara širok i kilometar dubok. U atmosferu je tada izbačeno oko 400 miliona tona sumpornih plinova, što je u SAD-u i Europi stvorilo “godinu bez ljeta”. No, zadnjih 200-tinjak godina Tambori je mirovao, s izuzetkom manjih podrhtavanja i izbacivanja pare 60-ih godina prošlog stoljeća.

200 vulkanskih potresa mjesečno

Gede Suantika iz indonezijskog Centra za vulkanologiju kaže da je pojačana aktivnost prvi put primijećena uaprilu, kada je broj vulkanskih potresa skočio s pet na 200 mjesečno. Vulkan je također počeo izbacivati pepeo i dim. “Nikad još nismo vidjeli tako nešto na Tambori”, kaže Suantika, prenosi Index.

Prije dvije sedmice je zbog jačanja vulkanske aktivnosti proglašeno i vandredno stanje drugog stepena, te je naloženo svim stanovnicima koji naseljavaju područje u radijusu od tri kilometra da napuste svoje domove. Svojevoljno su se na evakuaciju odlučili i mnogi farmeri izvan kritičnog područja, u strahu da bi se mogla ponoviti smrtonosna erupcija otprije gotovo 200 godina, prenosi Index.

 

Informer.ba