Politika Udarno Vijesti

Inspektori u kabinetu odlazećeg ministra Alkalaja

Inspektori Ministarstva sigurnosti BiH zaduženi za zaštitu tajnih podataka počeli su provjere u Ministarstvu vanjskih poslova kako bi utvrdili da li je u kabinetu odlazećeg ministra Svena Alkalaja uništena povjerljiva dokumentacija.

Provjere su uslijedile nakon upozoravajućeg pisma zamjenika ministra vanjskih poslova Ane Trišić-Babić. Ona je, osim Ministarstva sigurnosri  BiH, o uništavanju dokumentacije u Alkalajevom kabinetu obavijestila Predsjedništvo BiH i Zajedničku komisiju za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, pišu Nezavisne novine.

Prema informacijama iz MVP-a, provjere su vršili i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali zbog nalaza državnih revizora o poslovanju Ministarstva vanjskih poslova i više anonimnih krivičnih prijava, koje su podnesene Tužilaštvu BiH zbog potpisivanja službenih dokumenata od neovlaštenih lica u ovom ministarstvu.

Pomoćnik ministra sigurnosti u Sektoru zaštite tajnih podataka Mate Miletić rekao je Glasu Srpske da se u Ministarstvu vanjskih poslova intenzivno vodi istraga o tome koji su materijali uništavani i iznošeni iz ove institucije po nalogu odlazećeg ministra.

Miletić je istakao da je ovaj slučaj tek otvoren i da nije korektno iznositi podatke dok kompletan posao ne bude završen, ali da će Sektor za zaštitu tajnih podataka preduzeti sve zakonske mjere da bi tajni podaci bili zaštićeni.

“Dokumentacija u Ministarstvu vanjskih poslova ne smije biti ni korištena, a pogotovo uništavana bez valjane i propisane procedure… Tačno je propisano kako, gdje i kada se uništava svaki tajni podatak. Ako bude dokumentacija uništava suprotno propisima, bezbjednosni organi će preduzeti mjere u skladu sa zakonom”, rekao je Miletić.

U pismu, koje je uputila Ana Trišić-Babić, navodi se da se uništavanjem dokumentacije direktno krše odredbe odluke o kancelarijskom poslovanju ministarstva, službi, institucija i drugih tijela Vijeća ministara BiH, te Zakon o zaštiti tajnih podataka.

Srna/Informer.ba