Politika Udarno Vijesti

Institucije BiH na Marijin-Dvoru: Sveštenik tajno osveštao kabinet Ognjena Tadića?!

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, organizirao je jučer za svoje prijatelje političare, isključivo iz reda srpskog naroda, ceremoniju osveštavanja svog kabineta u ovoj državnoj instituciji, saznaje “Dnevni avaz”. Kabinet je, prema našim informacijama, osveštao sveštenik i guslar Miljan Rađenović iz Vučije Luke, odnosno iz sarajevske općine Istočni Stari Grad, koja pripada RS.

Sve je držano u strogoj tajnosti, a novinarima nije dozvoljeno da zabilježe ovaj događaj. Tadića smo kontaktirali nešto prije ceremonije, ali on nije želi razgovarati o ovome, te nam je kazao da događaj neće biti otvoren za medije.

To je stvar sasvim lične prirode” – kazao je Tadić kratko za “Avaz”.

O ovome nije bio obaviješten ni Aljoša Čampara, sekretar Zajedničke službe Parlamenta BiH. On nam je kazao da nisu dobili nikakvo obavještenje o ovome i da nemaju ništa s tim.

Na naše pitanje da li se ovakvo nešto ranije dešavalo, odnosno jesu li ovakve zahtjeve imali ostali poslanici, Čampara je odgovorio negativno, kazavši da nikada niko to nije uradio u zgradi Parlamenta BiH, ni tajno ni javno.

Odora preko ruke

Prilikom ulaska u Parlament Rađenović je nosio nešto u kesi, a nagađa se da je riječ o boci alkoholnog pića, s obzirom na to da je običaj da se u ovakvim prilikama nazdravi. Muškarac koji je bio s njim nosio je Rađenovićevu svešteničku odoru preko ruke.

Gusle i “Kosovski boj”

Rađenović je i osnivač Guslarskog društva “Gavrilo Princip”. Navodno najviše voli pjesmu “Kosovski boj”, s kojom je pobijedio na prošlogodišnjem takmičenju guslara na Sokocu.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba