Crna hronika Vijesti

Interpolova potjernica za Brankom Balaban iz Prijedora

Osnovni sud u Banjoj Luci zatražio je raspisivanje međunarodne Interpolove potjernice za  Brankom Balaban (53) iz Prijedora, koja je u martu 2009. godine na pješačkom prijelazu u banjalučkom naselju Borik vozilom “VW polo” usmrtila Anju Gazibarić (5) i njenog djeda Momčila Kuridžu (63).

Prošlo je već više od dvije godine od ove tragedije, koja je potresla građane Banje Luke i šire. Nesreća se desila u poslijepodnevnim satima, kada se stotine građana s posla vraćaju kući, a tog dana zastajali su pored mrtvih tjela na ulici slušajući iznimno potresno reagiranje supruge i bake nastradalih, koja je izašla da vidi šta se događa na ulici.

Prekomjerna brzina, dekoncentriranost za volanom, razgovor na telefon tokom vožnje, samo su neki od mogućih uzroka teške nesreće, koje je policija navodila u izvještajima. Utvrđeno je da Branka Balaban nije pokušala kočiti, da je auto zaustavila nekoliko metara poslije udara u pješake, nakon što je doslovno na haubi nosila beživotna tijela s pješačkog prijelaza. Nakon nesreće, Balaban je hospitalizirana na psihijatrijskom odjelu.

Sutradan su se pojavile špekulacije da je pokušala samoubistvo, a nesreća je skoro i zaboravljena konstatacijom da se Balaban liječi na Sokocu. Sud raspolaže i informacijama da se Balaban nalazi u Srbiji, da je zbog kriminalnih radnji potražuje i sud u Bijeljini, a u novembru prošle godine iz Banje Luke su raspisali centralnu potjernicu za njom.

Zakašnjela reakcija

Dionica gdje su nastradali djed i unuka i ranije je bila često mjesto teških nesreće, a nakon tragedije, doslovno nekoliko dana kasnije, Grad je postavio značajan broj ležećih policajaca. Oni sada onemogućavaju ostvarivanje svake veće brzine.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba