Intervju

Ashdown: EU i Zapad spremni i na vojnu silu

EU i SAD trebaju u čvrstoj zajednici raditi kako bi se učinile prave stvari u BiH. Oni moraju osigurati da Hrvatska i Srbija igraju konstruktivnu ulogu i jasno svima staviti do znanja da ni u kom slučaju neće dopustiti raspad BiH, rekao je Paddy Ashdown u intervjuu za Dnevni avaz.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države moraju se probuditi i shvatiti da je politika nedjelovanja u Bosni i Hercegovini propala. Ako se to ne desi, situacija će biti samo gora – upozorava nekadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Tekst koji je objavio prije nekoliko dana u britanskom dnevnom listu “The Times”, u kojem ukazuje na sve lošije stanje u našoj zemlji te poziva Zapad da se aktivira, izazvao je veoma mnogo reakcija.

Raskid s politikom

Ashdown u razgovoru za Dnevni avaz ističe da EU i SAD moraju raskinuti s politikom nedjelovanja u BiH, jer je ona potpuno propala.

Paddy Ashdown: To nedjelovanje dovelo je samo do pogoršanja stanja u BiH i ako se s time ne prekine, situacija u vašoj zemlji, bojim se, bit će još gora .

Dnevni avaz: Šta Zapad treba uraditi?

Paddy Ashdown: EU i SAD trebaju u čvrstoj zajednici raditi kako bi se učinile prave stvari u vašoj zemlji. Oni moraju osigurati da Hrvatska i Srbija igraju konstruktivnu ulogu i jasno svima staviti do znanja da ni u kom slučaju neće dopustiti raspad BiH.

Brisel i Vašington trebaju biti nedvosmisleni u stavu da onima koji blokiraju napredak BiH neće dopustiti da uspiju u tome.

Skupština RS odlučila je sazvati referendum. Stvari već izmiču kontroli.

Svi znamo koje su opasnosti od referenduma u BiH. Svi se sjećamo šta se desilo nakon referenduma 1992. godine. Nema nikakvog osnova za referendum u Dejtonu, niti u Ustavu BiH, koliko znam.

Oni koji se odlučuju za ovakve akcije moraju znati da to što rade nema pravno utemeljenje i samo podiže tenzije u BiH.

Dnevni avaz: Šta možemo očekivati od međunarodne zajednice? Koje aktivnosti?

Paddy Ashdown: Nadam se da će se u Briselu i drugim evropskim prijestonicama konačno probuditi i uvidjeti u kojem smjeru procesi idu. Uspostavljena je vrlo opasna dinamika u BiH na svim stranama, mada svi znamo odakle je sve krenulo. Međunarodna zajednica mora se probuditi i djelovati. U suprotnom, mi mjesečarimo prema mnogo opasnijoj situaciji.

Dnevni avaz: Objavili ste još jedan tekst u kojem pozivate međunarodnu zajednicu da se probudi i djeluje. Očekujete li da će Vaši stavovi biti uvaženi i pretočeni u djela evropskih država?

Paddy Ashdown: To ne mogu reći. Nisam dio tog establišmenta. Mogu savjetovati, upozoravati, ljudi znaju da znam ponešto o BiH… Međunarodna zajednica treba drugačije djelovati prema BiH. Dosadašnji način rada doveo nas je u ovakvu situaciju.

Sada, međunarodna zajednica mora potpuno precizno reći da je spremna po svaku cijenu, uključujući čak i vojnu akciju, sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Oni moraju jasno kazati koje korake BiH treba poduzeti kako bi postala funkcionalna država i dio EU, što je jedina budućnost koju vaša zemlja ima.

Također, susjedima, posebno Hrvatskoj i Srbiji, mora se reći da se od njih očekuje konstruktivno djelovanje, što sada nije slučaj. Ako ove dvije zemlje odista žele u EU, onda moraju djelom podržavati politiku Unije kada su međususjedski odnosi u pitanju.

Nadalje, mora se sasvim jasno reći da se nikome neće dopustiti blokiranje evropske i prosperitetne budućnosti BiH.

Dnevni avaz: Iz Vašeg iskustva, vjerujete li da će se to desiti?

Paddy Ashdown: Sasvim mi je jasno da je britanska vlada spremna, da je ministar Hague svjestan situacije u BiH. Ne znam koliko je to slučaj u nekim drugim gradovima EU, a ponekad mi se čini da jasnost politike prema BiH, koju ministar Hague ima u glavi, imaju i neki niži službenici britanskog ministarstva vanjskih poslova. Neke evropske zemlje izgleda da vjeruju da je najbolje ništa ne raditi u BiH, što je vrlo, vrlo opasno.

Vojna sila

Dnevni avaz: Je li EU spremna zaprijetiti i vojnom silom, ako bude potrebno?

Paddy Ashdown: Ne sumnjam ni trena u to. Ako stvari budu išle ovim tokom, EU i Zapad u cjelini će morati iskoristiti i tu mogućnost. Naravno, nadam se da do toga neće doći, da će se stvari promijeniti mnogo prije nego što budemo morali razmatrati i tu opciju. Također, ne vjerujem da će se to desiti sutra, ne znam hoće li se uopće desiti. Ali, ako se stvari ne promijene, bojim se da nećemo imati drugog izbora.

Nadam se da će i promjene u State Departmentu pomoći.

Dnevni avaz: Treba li visoki predstavnik smijeniti Dodika?

Paddy Ashdown: Ne želim se petljati u rad visokog predstavnika. Mislim da je od toga ko je visoki predstavnik važnije koja politika stoji iza njega.

Siguran sam da će sadašnji visoki predstavnik uraditi ono što misli da je ispravno.

Pitali su me da li bih se vratio u BiH. Stvar je u tome da se ne radi o ljudima, već o politici. Ako to postoji, nebitno je ko je visoki predstavnik ili EUSR.

Dnevni avaz: Dodik Vas je nazvao bošnjačkim plaćenim lobistom. Kako odgovarate na to?

Paddy Ashdown: Nikada sebi nisam dopuštao dijalog s Dodikom. Niti mislim da mi je to posao. Neka on priča šta hoće, ja radim ono što smatram najispravnijim.

Imam signale da se Brisel budi, da uviđa kakva je situacija u BiH. Uvjeravaju me da pozicija zvaničnog Londona dobiva sve više pristaša u Uniji. No, vremena za gubljenje nema i ako će prosvjetljenje doći, ono mora što prije obasjati institucije EU.

Dejton 2

Paddy Ashdown: Neka replika Dejtona čini mi se diplomatski nemogućom u ovom momentu. Umjesto vraćanja na 1995., trebamo rješavati probleme koje imamo pred sobom.

Ne odbacujem ideju sazivanja novog Dejtona, ali nisam nešto posebno njome oduševljen, zaključio je Paddy Ashdown u intervjuu za Dnevni avaz.