Intervju Udarno Video

Čuveni Murat Šabanović: Da mi je jedan musliman k’o Dodik bio bi za njega i kamikaza

”Cijenim samo Dodika, a svi ostali su obične jajare. Samo on kaže Inzku da ide tamo gdjje mu je mjesto jer ovo nije njegova domovina. Da mi je jedan takav musliman, ne bi mi bilo žao da za njega budem i kamikaza”, kaže, između ostalog, čuveni Murat Šabanović u intervjuu za srbijanski Press.

Murat Šabanović, čovjek koji je 1992. prijetio da će dići u vazduh višegradsku branu i potopiti Beograd, 19 godina kasnije tvrdi da nije blefirao i da bi to sigurno uradio da ga nisu izdali „njegovi”.

Šabanović kaže da su predstavnici međunarodne zajednice rak-rana BiH i najobičniji hohštapleri, a od političara u BiH cijeni samo Milorada Dodika, ali ga ne voli. Bivši „kontrolor višegradske brane” kaže da je predsjednik RS jedini političar u BiH koji „ima mu..” i koji zna šta hoće.

”Cijenim samo Dodika, jer su ovi ostali obične jajare. On radi šta hoće i čestitam mu na tome. Samo mi je žao što ne pripada mom narodu. Da je musliman, pravo bih ga voleo!” – kaže Šabanović u intervjuu za Press RS.

Da li to znači da ga ne voliš zato što nije tvoj?

Šabanović:‘Pa ne volim ga, ali ga cijenim! On kaže Inzku da ide tamo gde mu je mjesto i da ide odavde, jer ovo nije njegova domovina. On ne poštuje nikakve zakone osim svojih. Slažem se sa njim kada kaže: „Koji će nam k…. Evropa?!” Koji će nam k…. Evropa, ako će nam donijeti prostituciju i legalizovati pederluk. Zato cijenim Dodika, i da mi je jedan takav musliman, ne bi mi bilo žao da za njega budem i kamikaza”.

A ostali političari?

Šabanović: ”Svi ostali su isti! Iako imaju visoka primanja, niko od njih ne živi od plate. Oni uzimaju koliko im treba i bave se politikom zbog organizovanog kriminala”.

Kažeš da su te 1992. izdali tvoji. Ko te je izdao?

Šabanović: ”Pukovnik Dževad Kos, Asim Omerović, Nijaz Jašarević i još neki po diktatu iz Sarajeva. Bio sam spreman da poplavim Beograd. Ako je Beograd poslao vojsku na Bosnu, zašto ga ne bih poplavio!

Ranije si bio veoma kritičan prema međunarodnoj zajednici. Da li si promjenio mišljenje?

Šabanović:Ma jok! I dalje tvrdim da je to gomila hohštaplera, jer ne znam kako drugačije da ih zovem! Kada su Amerikanci slali svoje trupe u BiH bio sam na operaciji u Čikagu i vidio da su smećarima koji su znali naš jezik podijelili činove i poslali ih u BiH. Ovdje su proveli po par godina i ponovo se vratili u Ameriku da skupljaju smeće”.

Ako takvi upravljaju BiH, da li za njene narode ima spasa?

Šabanović: Nas može da spase samo to da se ujedinimo i istjeramo te hohštaplere, a onda da se lijepo dogovaramo. Od rata je prošlo 16 godina, a oni neće da idu odavde. Ali, što da idu kad im je lepo, j… ga. Oni nas zadužuju i međusobno zavađaju, dok se običan narod pati. Kad dođu u Banjaluku govore da ne valjaju Silajdžić ili Lagumdžija, a u Sarajevu govore da ne valja Dodik. Nas zavađaju, a njima je dobro’‘.

Da li si politički aktivan?

Šabanović: Nisam! Malo se vrtim oko Patriotske lige, ali i u to sam razočaran. Ne bavim se aktivno politikom zato što nisam tip čovjeka koji je spreman da se proda na tenderu”.

Da li su te zvali iz neke stranke?

Šabanović: Jesu iz nekoliko, ali kad im treba glasova. Sve te ponude sam glatko odbijao”.

Kako?

Šabanović:‘Dođu i pitaju da im skupim 100 glasova, a ja im kažem da od toga nema ništa iako za 24 časa mogu da skupim 1.000 dobrovoljaca sa punom ratnom opremom da krenemo na Pale”.

Nećeš valjda?

Šabanović: ‘Neću, jer čekam svoje vrijeme”.

Šta čekaš?

Šabanović: ‘Čekam razgraničenje i da se udare međaši između RS i FBiH, pa da se počnemo opet ganjati”.

Ne misliš valjda da može doći do toga?

Šabanović:‘Nikad nismo bili bliže tome! Svi nas eksploatišu, jer lopovi nemaju ni vjere, ni nacije, već samo interes da što više opljačkaju i strpaju u vlastite džepove. Nas može da spase samo to da istjeramo ovu međunarodnu bandu, jer smo mi okupirana država”.

Prošli put si mi rekao da je Alija Izetbegović stvorio RS. Da li to i dalje tvrdiš?

Šabanović: ‘Svaka budala zna da je Alija stvorio RS, a vi hoćete da mu sudite. Ali to me ne čudi, jer ste vi Srbi uništili i Šešelja, Karadžića, Mladića, Miloševića, Hadžića, pa što ne bi i Aliju. Umjesto toga trebalo je da mu date Orden Nemanjića’‘.

Kako komentarišeš hapšenje Gorana Hadžića?

Šabanović: ”Cijenim srpske borce!”

Dolaze li Srbi u kafanu koju sada vodi tvoj sin?

Šabanović: ‘Dolaze, dolaze… Bio mi je skoro i onaj vaš Perendija iz Boračke organizacije”.

Misliš na predsjednika Predsedništva BORS-a Dražana Perendiju?

Šabanović: Ja, ja, na njega. Ne znam koja mu je funkcija, al’ znam da je nešto u toj vašoj Boračkoj organizaciji”.

Da li si sjedio sa njim?

Šabanović:‘Popili smo kafu! Ja njega cijenim zato što je bio borac. Cijenim sve srpske borce. Ne volim one Srbe što se hvale da su rat proveli po Banatu i Beogradu. Cijenim one koji su se borili za svoju državu, ko i ja za svoju, ali borci su popušili i tamo i ‘vamo! Dobro, tamo kod vas malo više, j… ga”.

”Ma slušaj, taj Haški tribunal je cirkus, drže Šešelja osam godina i ne mogu da ga osude. To je smiješno! Taj sud služi samo za pranje velikih međunarodnih para. Bilo bi pošteno da se izvrši apsolutna amnestija, da se puste i Mladić i Karadžić i svi ostali, ali da se onda poništi njihov projekat – Republika Srpska, i stvori jedinstvena država BiH’‘.

Čime se baviš?

Šabanović: ”U penziji sam i kao kapetan Armije BiH imam penziju od 1.100 KM i 450 KM nadoknade kao RVI. Mogu pristojno da živim od toga”.

Šta je s tvojom kafanom?

Šabanović: ”Sin drži kafanu, a ja živim od penzije i pomažem mu”.

Kako ide posao?

Šabanović: ‘Posao je stao kao i sve ostalo. U Sarajevu idu dobro jedino droga i prostitucija, a ja se time ne bavim”.

Hvala na intervjuu!

Šabanović: Nema ne čemu. Samo napiši kako sam ti rekao, nemoj ništa doturati ni oduzimati i dođi kod mene da popijemo litru rakije. To ako si čoek, a ako nisi, j… ga, onda piši šta hoćeš, al’ ne dolazi na rakiju!”

 

Press/Informer.ba