Intervju

Dragan Čavić: Dodik vodi Srbe u političku neizvjesnost

Dragan Čavić, lider Demokratske partije (DP) i nekadašnji predsjednik Republike Srpske, smatra da odluka Narodne skupštine RS o referendumu neće imati nikakvog efekta.

Na Dodikove optužbe da je izdajnik srpskog naroda, budući da su poslanici DP-a bili suzdržani prilikom glasanja, Čavić odgovara kako je to „jedini način da Dodikova politika fatamorgane bude prihvaćena kod građana“.

Budući da je on uspostavio identifikaciju sebe s narodom i sa RS, svoje kritičare odmah pretvara u protivnike srpskog naroda, što je smiješno i neprimjereno za predsjednika RS – kaže Čavić.

Dnevni avaz: Iako su EU i SAD vlastima u RS jasno stavile do znanja da ulaze u veliki rizik, Dodik ne posustaje. Kakav razvoj situacije predviđate?

Čavić: Suština je da stupanje na snagu odluke o referendumu slijedi poslije potvrde u Vijeću naroda RS, eventualno poslije potvrde Ustavnog suda RS. Odluka nema nikakvih ustavnih smetnji i izvjesno je da će u određenom vremenskom periodu ona dobiti pravnu snagu.

Dnevni avaz: Šta poslije referenduma, ako on bude proveden?

Čavić: To je ključno pitanje, a ja znam odgovor. Poslije referenduma je – ništa! I referendumsko pitanje je krajnje apsurdno, jer niko normalan neće odgovoriti da je „za nametnute odluke visokog predstavnika“. Ali,  ono što je za mene indikativno jeste to što su u tom pitanju samo zakoni, a ne odluke o ljudima koji su smijenjeni. Dakle, svi politički protivnici Milorada Dodika, koji su smijenjeni, ostaju u istom statusu. Ovo je apsurdna situacija i zbog ličnog problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom i Sudom BiH.

Dnevni avaz: Koliko je nakon svega izvjesno da SNSD i SDP sada dogovore formiranje parlamentarne većine u BiH i kad bi se to moglo desiti?

Čavić: Lagumdžija je pričom o Dejtonu 2 zatvorio vrata političkim predstavnicima iz RS, a Dodik je uradio to isto prema SDP-u i SDA pričom o referendumu. Prije toga, u Mostaru se desio sastanak dva HDZ-a, SNSDa i SDS-a sa zajedničkom platformom, čime su dobrim dijelom zatvorena vrata i manevarski prostor i SBB BiH i SBiH da zajednički naprave vlast bez SDP-a i SDA.

Ovo je sada jedna vrlo kompleksna situacija!

Uvjeren sam da Dodik radi najštetniju stvar za RS i Srbe, vodi nas u političku neizvjesnost u kojoj se kriza Vašingtonskog sporazuma sada pretvara u krizu Dejtonskog sporazuma. A time se praktično otvara i kriza Ustava, odnosno Aneksa 4. Srpska politika je, prema mom dubokom ubjeđenju, na pogrešnom putu, jer iz svega toga može da proizađe ono što je Srbima najmanje potrebno, a to je međunarodni intervencionizam.

Dnevni avaz: Smatrate li da će i dva HDZ-a na Hrvatskom narodnom saboru usvojiti zaključke koji bi mogli biti novi udar na državu i dodatno pogoršati situaciju u zemlji?

Čavić: To apsolutno nije isključeno, čak je izvjesno! Na to dodajte kontekst euforične situacije koja je stvorena nakon presude Gotovini i Markaču. Dva HDZ-a su, naravno, sastavni dio te politike, tim ljudima je šef bio Franjo Tuđman, a oni su danas u koaliciji sa SNSD-om, što je još jedan apsurd. Može se sada očekivati da će eho krivice koji je zapljusnuo hrvatske građane i politiku biti potpuno kanalisan na Hrvate u BiH.