Intervju

Nermin Nikšić: I ja sam nezadovoljan rezultatima Vlade

Vladu FBiH ni njenog predsjednika ne zadovoljavaju rezultati koje je postigla jer zbog bavljenja gašenjem požara kasne sa strateškim stvarima, rekao je Nermin Nikšić, federalni premijer u intervjuu za Nezavisne novine.

Prozivke na račun rada Vlade FBiH koje dolaze iz partnerskih stranaka smatra istupima frustriranih pojedinaca jer su im “talovi” poremećeni. Ipak tvrdi da nema problema unutar vladajuće platforme u kojoj su, osim njegovog SDP-a, još SDA, HSP i NS Radom za boljitak.

NN: Šta su konkretni rezultati rada Vlade koja je imenovana 17. marta?

NIKŠIĆ: Niz je pitanja koja se otvaraju stalno, stvari koje mi ovdje nazivamo gašenje požara. Osnovni rezultat je to da još stvari držimo pod kontrolom. Kako vi da čovjeku koji deset mjeseci ili godinu nije primio platu kažete: “Mi smo ovdje došli prije nekoliko mjeseci pa sačekajte da se malo snađemo i dođite za godinu?!” Nije realno tako raditi i zato smo svakodnevno u gašenju požara i rješavanju tih starih problema. Ono što smo kao Vlada sebi postavili kao cilj je da stvari nećemo uljepšavati ni frizirati. Situaciju prikazujemo realnom kako bismo tražili način kako riješiti određene probleme.

Ispoštovali smo obećanje da ćemo uštedama krenuti od sebe i Vlada i ministri su se prilično racionalno ponašali. Radna grupa priprema za jednu od idućih sjednica Vlade gdje smo i koliko ostvarili ušteda i gdje je još prostor za te uštede. Uspjeli smo obezbijediti fiskalnu stabilnost budžeta, i to u situaciji kada nema sredstava MMF-a, svi su budžetski korisnici uredno servisirani, obezbijeđena su sredstva kojima namirujemo obaveze prema neratnim invalidima, dugove prema RVI, porodicama poginulih, uspjeli smo osigurati redovnu isplatu penzija i povećati ih za pet odsto.

Rješavajući otvorena pitanja u privredi držimo stvari pod kontrolom, uspjeli smo subvencijom spriječiti udar na socijalno najugroženije kategorije kod povećanja cijene struje.

To se sve ubraja u rezultate rada Vlade, a koji još ne zadovoljavaju ni Vladu ni ljude koji rade u Vladi, pa ni mene, jer upravo zbog ovoliko udara i rješavanja nagomilanih problema kasnimo sa strateškim stvarima.

Naš osnovni cilj su investicije, zadržavanje svakog radnog mjesta i otvaranje novih. Ovih dana treba da krenu radovi na još jednoj dionici autoputa, intenzivirani su radovi na dionicama koje se rade. Postavili smo ambiciozan cilj: da za tri godine napravimo više nego sve prethodne vlade FBiH zajedno, koje su napravile 37 kilometara autoputa.

NN: Penzioneri su nezadovoljni kriterijima za subvencioniranje cijene struje jer nisu obuhvaćeni svi sa minimalnom penzijom. Hoćete li mijenjati kriterije?

NIKŠIĆ: Nemoguće je promijeniti kriterije da budu obuhvaćeni svi. Stimulišemo sve koji imaju minimalnu penziju na kojima se vode brojila, a koji potroše određenu količinu, jer time pokazuju da su zaista u situaciji da štede. Nemoguće je stimulisati nekoga ko potroši više kilovata i dobije veći račun nego što može platiti.

NN: Iz Vaših partnerskih stranaka šalju ozbiljne kritike da nema pomaka u borbi protiv korupcije, nego se sve svodi na kadrovske promjene, da Vlada usporava investicije u putnom i energetskom sektoru jer neko blizak njoj nije dobio posao.

NIKŠIĆ: Ne komentarišem pojedinačne istupe. To nisu stavovi stranaka platforme. Redovno imamo sastanke stranaka, u Vladi su zastupljeni ministri iz tih stranaka, sve odluke koje je Vlada donijela, donijela je jednoglasno, Parlament je taj koji kontroliše rad Vlade. To su frustrirani pojedinci zato što su možda neki njihovi talovi poremećeni i to što su medijske zvijezde, nemam se namjeru na to osvrtati. Za mene je bitno da Vlada funkcioniše u punom kapacitetu, stranke održavaju sastanke, a uvijek ima frustriranih pojedinaca koji koriste medije za svoju promociju.

NN: Kako Vlada planira dalje štedjeti?

NIKŠIĆ: Kresanjem troškova na svim nivoima gdje god je moguće i da izbjegnemo svaki trošak za koji možemo da ga ne napravimo. Već smo smanjili troškove za odvojeni život, nadoknade, a sada se dalje ide na smanjenje i stavljanje pod kontrolu troškova reprezentacije, svih drugih materijalnih troškova koji idu kroz Vladu. Činimo sve što možemo da zadržimo materijalna primanja, da ne ugrozimo plate državnih službenika i onih koji primaju plate i nadoknade iz budžeta, dakle ni primanja koja idu boračkoj populaciji i ono što dajemo za PIO.

NN: Često su pred zgradom Vlade nezadovoljni radnici, najavljuju nove proteste, a i potpredsjednik partnerske SDA Šemsudin Mehmedović je rekao da Vlada treba podnijeti ostavku ako ne može zaštititi radna mjesta i otvoriti nova. Kako namjeravate zaštititi radna mjsta i otvoriti nova?

NIKŠIĆ: Nova radna mjesta se otvaraju investicijama. Gospodin kojeg citirate je očito vaša zvijezda najveća, koji ima neke svoje frustracije zbog činjenica da očito neki njegovi favoriti ne prolaze. Ne želim na taj način odgovarati. Vlada će podnijeti ostavku kada procijeni da ne može da izvrši zadatke i ciljeve koje je postavila.

Radna mjesta ćemo zaštititi na svaki mogući način. Pokušavamo da zaštitimo domaću privredu. Imamo državne službenike koji su ključ državnog budžeta. Kako ćemo se postaviti? Imamo namjeru da napravimo reformu javne uprave, ali da li je zaštita radnog mjesta ako sada ostane jedan broj radnika državne uprave bez posla. Dakle, ostali su bez posla, imamo povećan broj nezaposlenih, a ukoliko pokušate da prerasporedite sredstva u budžetu na te radnike, onda imate problem sa onima koji ostaju. Imamo radnu grupu koja pokušava da pripremi projekte za rasterećenje privrede.

NN: Hrvatski narodni sabor je donio zaključak da kantoni sa hrvatskom većinom ne priznaju odluke Vlade FBiH. Kako ćete na to odgovoriti?

NIKŠIĆ: Nećemo nikako odgovarati. To su politikantske odluke koje ne obavezuju nikoga. Jednostavno je pitanje. Da li to znači da Posavki ili Livanjski kanton, koji ovdje svaki drugi dan pošalju dopise, traže tranšu za pomoć, neće prihvatiti pomoć, da će odustati od nje. Niko nije odbio subvenciju za struju koju je dala Vlada FBiH tamo gdje je isporučuje mostarska “Elektroprivreda”.

Nas ne interesuje ko priznaje ili ne priznaje Vladu, ni odluke HNS-a. Ova vlada je Vlada svih građana FBiH i mi priznajemo sve građane i učinićemo sve što je u našoj moći da stvorimo bolji ambijent za život. Ne možete očekivati od Vlade i penziju i sve prinadležnosti koje idu od budžeta FBiH i onda reći da ne poštujete tu vladu. To je njihov politikantski stav, sračunat kao njihova politička pozicija i pritisak. Razumijem da su navikli da budu vlast i sada dođu u situaciju da više nisu.
Dogovor o milionima

NN: HSP je bio nezadovoljan odnosom partnera u vlasti FBiH prema njima, SDA se ne slaže sa odlukom Vlade o odbijanju revidirane liste projekata iz IPA. Kakvi su problemi unutar vladajuće platforme?

NIKŠIĆ: Nema problema. Vlada odluke donosi jednoglasno. Čini mi se da su i posljednji dogovori pokazali da je Vlada FBiH imala ispravan princip. Nismo osporavali 88 miliona eura za IPA, već smo kazali da to bude onoliko koliko je prošlo kompletnu proceduru i u komisiji i u Vijeću ministara i u Evropskoj komisiji, 96 miliona eura. Prema posljednjim preliminarnim dogovorima, razgovorima i pozicijama imamo usaglašenu situaciju da će ipak biti 96 miliona.

Nezavisne/Informer.ba